Cullera exhibirà la Torre del Marenyet en 3D

Cullera exhibirà la Torre del Marenyet en 3D

L’emblemàtica Torre del Marenyet de Cullera podrà visualitzar-se en 3D. És una de les principals novetats que s’han donat a conéixer en les XII Jornades d’Estudis de Cullera celebrades este cap de setmana passat, una trobada bianual organitzada pel consistori cullerenc en la qual estudiosos de diferents matèries presenten ponències on analitzen diversos aspectes de temàtica local.

torre-marenyet-culleraEn eixe context, una de les aportacions més cridaneres ha sigut la de Pablo Rodríguez, (València 1963), professor titular del departament d’Expressió Gràfica Arquitectònica de la Universitat Politècnica de València. Dins del projecte ‘Torres de vigía y defensa del litoral valenciano’ (Toviva) s’ha procedit a la reproducció en 3D de la torre.

En breu, l’ajuntament disposarà d’este material, al qual se li donarà ús turístic. Per exemple, s’engegarà una app en la qual a través d’un smartphone l’usuari tindrà l’oportunitat de visualitzar l’interior.

Per a aconseguir-ho, s’ha escanejat el monument en 3D i s’han pres nombroses fotografies. En el projecte han participat experts de diversos camps, com a arqueòlegs, arquitectes, cartògrafs o fotògrafs.

En una conferència oferida el dissabte titulada ‘Conéixer el passat a través de les noves tecnologies: la torre del Marenyet’, Rodríguez va explicar la metodologia que s’està duent a terme en l’aixecament d’un corpus de l’edifici, que presenta característiques especials degudes a la diversitat de les localitzacions geogràfiques, de les dimensions i materials utilitzats i del seu estat de conservació.

Toviva és un projecte per a la generació de metadades i models 3D per a la seua interpretació i efectiva posada en valor, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, Programa Estatal de Recerca Científica i Tècnica d’Excel·lència, Subprograma Estatal de Generació de Coneixement.

Rodríguez incidí en què durant anys «ens hem aproximat al patrimoni arquitectònic a través del dibuix tradicional, de la presa de dades a força de croquis i mesurades punt a punt; no obstant açò hui dia disposem de diversos sistemes que fan necessari no solament plantejar-se les fases d’este aixecament sinó la metodologia a seguir, formant en si mateix un estudi que necessita abordar-se des del coneixement de les tècniques avançades d’obtenció de dades». «D’esta manera hem de plantejar-nos en una primera fase, quines particularitats té l’obra mentre a dificultats d’accés, altura, extensió, característiques materials, característiques formals, elements impropis, elements vegetals, etc.», va indicar.

Hi haurà una segona fase que partirà de les necessitats plantejades en el treball, ja siga de documentació, recerca, intervenció o promoció «que ens donarà lloc a un llistat de productes a obtenir i que es desenvoluparan en un nombre determinat de plànols a escala, fotogrametries, models 3D, fotografies i vídeos», va afegir.

Finalment, i sobre la base de les fases anteriors, «conclourem amb la determinació de la metodologia idònia que podrà incloure aixecaments directes tradicionals, aixecaments fotogramètrics (rectificació 2D, restitució 3D), escàner làser 3D, drons, fotografies, fotografies panoràmiques esfèriques o vídeo», va concloure.

Les jornades també han servit per a rescatar la figura d’insignes cullerencs com el fotògraf Lisardo Arlandis, conéixer les característiques del valencià parlat a Cullera o aproximar-se a la figura del mestre Rafael Talens Pelló a través d’una exposició, una conferència i un concert-homenatge oferit per la Banda Jove de la Societat Ateneu Musical de Cullera. Precisament, a l’insigne compositor local han anat dedicades estes jornades.

CD de Talens
La clausura del congrés d’estudiosos comptà el diumenge amb la presència de l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, i les regidores de Cultura i Patrimoni, Sílvia Roca i Amparo Jover. Era la primera vegada en la qual la màxima autoritat local acudia a este esdeveniment durant els últims 14 anys. El govern municipal ha garantit el seu suport a les futures edicions. El primer edil va aprofitar per a avançar que el consistori impulsarà l’enregistrament d’un cd amb peces de Talens per tal de divulgar i preservar la seua obra. D’esta forma es donarà resposta a una de les demandes que el món de la música local ha vingut reivindicant en els últims temps.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.