Un atles subversiu per a menuts… i no tan menuts

Un atles subversiu per a menuts… i no tan menuts

A la Ribera del Xúquer hi ha l’editorial Sembra Llibres, un projecte cooperatiu i independent. Amb els llibres que editen, Joan Carles Girbés i Xavi Sarrià sembren: reflexió, compartició, escepticisme, idees….i ens proporcionen una mirada ampla del món en què vivim.

La nova llavor de Sembra és “Cantamapes”, (Cantalamappa-2015), de Wu Ming.Wu Ming és el nom que utilitzen quatre escriptors i activistes italians i Cantamapes és la primera obra que escriuen per a lectors a partir de 8 La traducció al català d’un Xavier Mínguez, que ha sabut emprar un llenguatge divertit i a l’abast dels més menuts, i els mapes a color de l’il·lustrador Paolo Domeniconi, són l’embolcall perfecte per al llibrot dels viatges dels Cantamapes, Guido i Adele, una parella de iaios estrafolaris, aventurers i rodamons.

De la mà del narrador, un bibliotecari amic dels Cantamapes, el lector fa un viatge, on cada destí del llibrot de viatges, amaga una història, conte, o llegenda, que el posarà cara a cara amb les misèries i les virtuts de la condició humana.

Mai havia trobat explicats, d’una manera tan senzilla, conceptes com: imperialisme, dret, guerra, generositat, depredació urbanística, racisme, llibertat d’expressió, resistència, nacionalisme, entesa, egocentrisme, unitat popular, prepotència, ecologisme, idealisme, igualtat o respecte entre altres… Tot gràcies a personatges sinistres com “Benito Mandibulot” i heroïnes de la resistència com “Margherita de Trentino” o “Tina Merlin”.

He de dir que la meua part preferida es troba al final de cada aventura que ens narra el bibliotecari, però no hi és escrita a les pàgines del llibre, i m’explique, el que més m’agrada del llibre són les preguntes que em fa la meua filla Pau en acabar cada capítol.

Quan pose un llibre a les mans de la meua filla busque que ho passe bé, que a poc a poc esdevinga una lectora voraç, que cada llibre provoque una reacció, que siga com obrir una porta i que li done eines per a la Les rialles, la indignació, la tristesa, i la curiositat que ha despertat en Pau la lectura de Cantamapes em diu que la nova llavor de sembra Llibres dona el fruit esperat i que espere més llavoretes com aquesta, per sembrar idees, respecte i estima en les “feretes”, com bé les anomena David Segarra, un altre “autor Sembra”.

Us recomane encaridament que llegiu “Cantamapes” un llibre per a públic de 8 a 108 anys, us recomane que el llegiu amb els més menuts, i per damunt de tot, us demane que contesteu totes les preguntes que de ben segur us faran.

“Mai no s’ha erigit cap estàtua a un crític. Pot ser això és una raó més perquè els crítics es reafirmen en la seua vocació”. Joan Fuster i Ortells

Maria Isona


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.