Un atles subversiu per a menuts… i no tan menuts

Un atles subversiu per a menuts… i no tan menuts

A la Ribera del Xúquer hi ha l’editorial Sembra Llibres, un projecte cooperatiu i independent. Amb els llibres que editen, Joan Carles Girbés i Xavi Sarrià sembren: reflexió, compartició, escepticisme, idees….i ens proporcionen una mirada ampla del món en què vivim.

La nova llavor de Sembra és “Cantamapes”, (Cantalamappa-2015), de Wu Ming.Wu Ming és el nom que utilitzen quatre escriptors i activistes italians i Cantamapes és la primera obra que escriuen per a lectors a partir de 8 La traducció al català d’un Xavier Mínguez, que ha sabut emprar un llenguatge divertit i a l’abast dels més menuts, i els mapes a color de l’il·lustrador Paolo Domeniconi, són l’embolcall perfecte per al llibrot dels viatges dels Cantamapes, Guido i Adele, una parella de iaios estrafolaris, aventurers i rodamons.

De la mà del narrador, un bibliotecari amic dels Cantamapes, el lector fa un viatge, on cada destí del llibrot de viatges, amaga una història, conte, o llegenda, que el posarà cara a cara amb les misèries i les virtuts de la condició humana.

Mai havia trobat explicats, d’una manera tan senzilla, conceptes com: imperialisme, dret, guerra, generositat, depredació urbanística, racisme, llibertat d’expressió, resistència, nacionalisme, entesa, egocentrisme, unitat popular, prepotència, ecologisme, idealisme, igualtat o respecte entre altres… Tot gràcies a personatges sinistres com “Benito Mandibulot” i heroïnes de la resistència com “Margherita de Trentino” o “Tina Merlin”.

He de dir que la meua part preferida es troba al final de cada aventura que ens narra el bibliotecari, però no hi és escrita a les pàgines del llibre, i m’explique, el que més m’agrada del llibre són les preguntes que em fa la meua filla Pau en acabar cada capítol.

Quan pose un llibre a les mans de la meua filla busque que ho passe bé, que a poc a poc esdevinga una lectora voraç, que cada llibre provoque una reacció, que siga com obrir una porta i que li done eines per a la Les rialles, la indignació, la tristesa, i la curiositat que ha despertat en Pau la lectura de Cantamapes em diu que la nova llavor de sembra Llibres dona el fruit esperat i que espere més llavoretes com aquesta, per sembrar idees, respecte i estima en les “feretes”, com bé les anomena David Segarra, un altre “autor Sembra”.

Us recomane encaridament que llegiu “Cantamapes” un llibre per a públic de 8 a 108 anys, us recomane que el llegiu amb els més menuts, i per damunt de tot, us demane que contesteu totes les preguntes que de ben segur us faran.

“Mai no s’ha erigit cap estàtua a un crític. Pot ser això és una raó més perquè els crítics es reafirmen en la seua vocació”. Joan Fuster i Ortells

Maria Isona


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada