Almussafes demana el vot no presencial dels seus regidors en l’activitat municipal

Almussafes demana el vot no presencial dels seus regidors en l’activitat municipal

El ple de la corporació d’Almussafes acaba de presentar una moció davant de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, perquè adopte les mesures pertinents amb vista a la modificació de la normativa autonòmica de Règim Local per a possibilitar el vot no presencial o bé inste a les Corts Generals per a aprovar la dita reforma. Esta iniciativa es va iniciar el passat 9 de juliol, amb l’acord per part de l’Ajuntament de l’aprovació inicial del ROM per a possibilitar el vot no presencial dels seus edils en l’activitat municipal.

Simultàniament, es va sol·licitar informe, per part de l’Alcaldia, a la Direcció General d’Administració Local respecte d’això i, el passat dia 6 d’octubre, l’esmentat document oficial va concloure que en l’actualitat la legislació vigent no contempla la possibilitat d’esta modalitat de vot i, com a conseqüència d’això, no es considera viable la seua regulació a través del Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament d’Almussafes.

Els tres grups polítics amb representació municipal estan d’acord amb el vot no presencial dels regidors d’Almussafes en l’activitat municipal. De fet, el Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament contempla en el seu articulat un doble compromís corporatiu. D’una banda, promou l’ús de les noves tecnologies, facilitant l’accés als veïns als servicis i informació municipals i d’altra banda, la millora del funcionament global corporatiu possibilitant, entre altres mesures, el vot no presencial per part dels regidors.

No obstant això, d’acord amb l’informe remés per part de la Direcció General d’Administració Local, esta possibilitat dels edils quant al seu vot no és viable ni legal en l’actualitat. L’argumentació incidix en l’article 99.5 del ROF (Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les entitats locals) que declara que “el vot dels regidors és personal i indelegable”, i en el 12.1 del mateix text legal que establix que “Els membres de les corporacions locals tenen el dret i el deure assistir amb veu i vot a les sessions del Ple i a les d’aquells altres òrgans col·legiats que formen part…”

L’informe remés des de la Direcció General d’Administració Local proclama que no existix en la normativa vigent bàsica i autonòmica cobertura legal suficient per a possibilitar i regular el vot per mitjans telemàtics, després de citar la defensa, per part d’algun sector doctrinal, que el ROM regule la “assistència, participació i votació dels càrrecs públics locals en els òrgans col·legiats de les entitats locals per mitjà de mitjans electrònics”.

Precisament des de l’Ajuntament d’Almussafes es defén fefaentment esta doctrina. “Estem convençuts de la necessitat que s’arbitren els mitjans necessaris per a garantir una igualtat en el treball dels parlamentaris i donar resposta a les situacions d’absència per paternitat/maternitat i malaltia, per mitjà de la possibilitat del vot no presencial dels nostres edils”, explica l’alcalde, Toni González. “D’esta manera, argumenta, es donaria solució a les impossibilitats que afecten els membres de les corporacions locals durant el seu mandat i que els impedixen l’exercici de les seues funcions i, més concretament, el del dret al vot en el Ple municipal”.

“Ens hem vist obligats a deixar en suspens l’expedient iniciat per a la modificació del nostre ROM en l’apartat que permeta el vot no presencial en les sessions plenàries fins que tinguem resposta a la moció que hem presentat davant de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques”, declara el regidor de Comunicació i Participació Ciutadana, Andrés López, el qual incidix en el fet que es tracta d’una esmena que aposta per les persones. En la citada proposta, el consistori d’Almussafes insta a l’organisme autònom a què adopte les mesures pertinents per a la modificació de la normativa autonòmica que regula el Règim Local i que en l’actualitat no consent el vot no presencial, una acció que també es pot aprovar per part de les Corts Generals.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.