Almussafes s’adherix al Programa de Suport al Cuidador, Respir i Descans per a familiars Cuidarelax

Almussafes s’adherix al Programa de Suport al Cuidador, Respir i Descans per a familiars Cuidarelax

Fa huit anys, la vida del matrimoni format per José Mínguez i Josefa Peiró va canviar de manera dràstica, després de diagnosticar-li al primer una lesió cerebral frontal sense remissió, que li va robar la seua autonomia i el va convertir de manera immediata en dependent. Encara que la família, que està formada per tres fills i també néts, es va mostrar unida des d’un primer moment per a brindar-li al malalt, que acaba de complir 65 anys d’edat, el millor de les cures i el màxim afecte en un entorn en què el somriure mai deixa d’estar present, el treball de cuidador, per al que Josefa Peiró compta amb la inestimable ajuda de Mª José Reyess, “és realment complicat i hi ha molts moments en què t’invadix la negativitat i la tristesa, ja que el cos demana un descans i un temps per a la teua atenció i gaudi personal”.

“Precisament, el programa Cuidarelax, que en breu tindrà altres quatre beneficiaris d’Almussafes, brinda eixe respir i eixe descans merescut i necessari a les famílies, fills o parelles cuidadores, en l’atenció a la dependència dels seus familiars, recolzant-los i oferint-los un espai de trobada i de formació i intervenció, ja que moltes persones cuidadores acaben tenint conseqüències negatives derivades de la situació de l’atenció prolongat dels seus sers volguts”, explica la regidora de la Tercera Edat.

Josefa i Mª José, que el passat dia 6 van arribar fins al Balneari de Cofrentes per a iniciar la seua aventura en este Pla de Suport al Cuidador, Respir i Descans per a Familiars avalen les paraules de l’edil delegada, ja que han viscut en primera persona els grans beneficis que comporta Cuidarelax. “Encara que el moment de preparar la maleta va ser molt difícil i molt trist per a mi, ja que en estos huit anys mai m’havia separat del meu marit, finalment l’experiència viscuda hi ha favorit la pena i pense repetir d’ací a quatre mesos, que és el període que ha de passar fins al nou acolliment al programa”, explica Josefa.

Durant l’estada gratuïta en el Balneari, que va concloure diumenge passat dia 8, Josefa i Mª José van compartir les seues vivències, els seus principals pors i alegries amb un grup de cuidadors de la comarca de la Ribera (Benifaió, Cullera, Llaurí, Sueca, Albalat…), amb els que han estretit llaços d’amistat. “A més dels tractaments de banys en el Balneari, els matins es dedicaven a participar en tallers, impartits per dos professionals de la Psicologia i la Sexologia, en els que es posaven de manifest les dificultats en el maneig emocional i les derivades de les habilitats a l’hora de cuidar els nostres familiars”, destaca Mª José. “Verdaderament, estes activitats, realitzades de manera distesa i divertida, van ajudar a pujar la nostra autoestima i a convertir-nos a tots els participants en un grup d’autoajuda”.

Josefa s’emociona recordant algunes de les activitats, i més concretament la que plantejava la narració de l’experiència personal de cada cuidador, una iniciativa que va ajudar a exterioritzar els seus problemes i principals preocupacions. “La meua vida va tocar molt profundament tots els participants, ja que la resta brindaven els seus cures als seus pares majors i en el meu cas es tracta del meu marit, de la meua parella, i ambdós som molt jóvens”. “Finalment m’he donat permís per a disfrutar i m’he permés delegar l’atenció del meu marit en els meus fills, que sempre han estat molt implicats. No em penedisc de la meua decisió, ja que he aprés que he de cuidar-me de manera individual, per a no desgastar-me a nivell personal, familiar i social, ja que això deterioraria les cures que li brinde a la meua parella. Per això, anime a la resta dels veïns i veïnes en la meua mateixa situació a ser valents i participar en Cuidarelax”

El projecte es basa a procurar un espai de trobada, formatiu i d’intervenció entre els cuidadors principals i de suport familiars de persones majors dependents de llarga duració. Partint de les experiències d’estratègies clàssiques de suport a cuidadors, com la formació socio-psico-educativa, la potenciació de grups d’autoajuda, de xarxes de suport entre cuidadors familiars i d’assessoria psicològica telefònica o directa, s’establix un disseny nou d’intervenció on es conjuguen la formació-Intervenció amb la incorporació de programes de termalisme social, materialitzant-se en l’assistència de cada família cuidadora a unes jornades de sociobalneoteràpia, on s’unixen els tractaments termals, l’oci i la psico-educación.

El programa pilot es va executar en la província de València l’any 2010, amb un gran èxit d’acollida i valoració, desenrotllant-se durant l’any 2011 en la província d’Alacant i ampliant-se a nivell nacional en el 2012.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.