Nova edició de la mostra gràfica “Història d’una vila” amb 150 fotografies d’Almussafes

Nova edició de la mostra gràfica “Història d’una vila” amb 150 fotografies d’Almussafes

La mostra fotogràfica “Història d’una Vila” és un projecte d’investigació de gran abast, que va nàixer fa set anys des del Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament d’Almussafes i que s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració ciutadana. “La confiança que ens brinden els nostres veïns amb la cessió de les seues fotografies és essencial per a continuar dissenyant este iniciativa que ens està permetent completar el fons gràfic de més de 2.000 imatges històriques que doten de contingut al nostre arxiu fotogràfic digital local, una iniciativa amb una gran transcendència sociocultural”, argumenta l’alcalde, Toni González.

De fet, són els propis veïns i veïnes els que busquen i recuperen les seues imatges més preades per a cedir-les temporalment per a la seua digitalització en una aposta clara per recrear el passat i recuperar-ho per a les generacions futures. Per a l’edil de la Tercera Edat, Paqui Oliver, “una gran part del valor de la mostra és el temps viscut dels seus protagonistes”.

Davall un suport pannellat, l’exposició – consolidada com a part del programa d’activitats que es presenta cada any en el marc de l’Homenatge a la Tercera Edat que es programa des del consistori municipal – exhibix una col·lecció d’imatges gràfiques que il·lustren part de la història d’Almussafes i de les seues gents.

Recuperades fotografies històriques de finals del segle XIX i bona part del XX
La gran diversitat temàtica és un dels al·licients de la mostra, que arreplega en el seu extens repertori records escolars, imatges de batejos, bodes i comunions i altres unitats fotogràfiques, preses majoritàriament en els antics estudis de la capital valenciana. Així mateix, entre les imatges recopilades destaquen les de les festes i tradicions d’antany, les que retraten oficis i empreses locals ja desaparegudes, o les que mostren moments de festa com les reunions de grups d’amics en l’antiga celebració de la Pasqua o els típics passejos per l’avinguda Algemesí, habituals de les jornades dominicals. Destaca, així mateix, el repertori fotogràfic que se centra en el patrimoni artístic, en l’urbanisme i en el paisatge d’un determinat període temporal, que es convertix en una font de coneixement per a la investigació i l’estudi de la nostra recent història. Entre els apartats temàtics de “Història d’una vila” també s’arrepleguen document gràfics realitzats en altres municipis o províncies. La platja del Saler dels anys 30, Algesires en els 40 o Saragossa a mitjan anys 60 són alguns dels exemples exposats. Els veïns d’Almussafes durant el servici militar i els matrimonis que enguany commemoren el 50 aniversari de la seua boda ocupen també una secció d’honor en la mostra.

Les joies gràfiques
Les sis imatges més antigues exhibides en la mostra de 2015 estan datades entre els anys 1890 i 1922, totes elles retrats individuals, que ja s’han sumat a les altres unitats de finals del segle XIX i principis del XX recuperades entre els fons fotogràfics de les sis exposicions oferides amb anterioritat. No obstant això, la majoria de les unitats gràfiques exposades, i que es troben en molt bon estat de conservació, mostren un recorregut històric per les primeres dècades del segle XX, assegurant la singularitat documental de l’arxiu fotogràfic històric d’Almussafes.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada