Rock i rap a Cullera i tradició a Almussafes per al 9 d’Octubre

Rock i rap a Cullera i tradició a Almussafes per al 9 d’Octubre

L’Ajuntament de Cullera ha volgut donar-li al primer 9 d’Octubre després del canvi polític del passat 24 de maig una especial significació. Per això, ha dissenyat un ample programa d’actes entre els quals destaca un: el concert de música en valencià que tindrà lloc la nit del dia 8 als Jardins del Mercat, organitzat conjuntament per les regidories de Joventut i Activitats Musicals dirigides per Laura Simó i Sílvia Roca, respectivament.

arrapEste espectacle està carregat de simbolisme: per una banda, el retorn de les actuacions musicals en la nostra llengua a l’agenda cultural i, per altra, la ‘devolució’ dels Jardins del Mercat al poble després d’anys de prohibicions per a la realització de festes populars en este emblemàtic espai al cor de la ciutat.

Després l’acte institucional en el qual es lliurarà el Distintiu 9 d’Octubre a títol pòstum al físic cullerenc Joaquín Olivert Pellicer i de l’actuació de la Muixeranga de Cullera a les portes de la Casa Consistorial, a partir de les 11 es podrà disfrutar de la música de rock i del rap en llegua valenciana i debades.

El cartell
Per a esta ocasió s’ha comptat amb dos grups jóvens que despunten en el panorama musical autòcton. Arrap naix a València, format pels MC’s Antzoki i Winston, i el DJ i productor, Loren D. Després de la publicació del primer treball en format maqueta (Promo 2011), llançaren el 2012 el seu primer llarga durada, «Ara va de bo».

Amb eixe primer disc han recorregut les principals ciutats, pobles i festivals de tot el territori valencià, oferint un directe de rap enèrgic, combatiu i de soca-rel. Un espectacle que contagia al públic amb lletres carregades tant de crítica com d’optimisme, enginy i sentiment.

Foren guardonats pel Col·lectiu Ovidi Montllor de la música en valencià, amb el premi a grup revelació del 2011 i un any més tard, estigueren nominats a millor disc de hip hop/electrònica per «Ara va de bo». El 2014 tornaren amb «Desperta ferro» amb els poderosos en el punt de mira i la Mediterrània com a font d’inspiració.

D’altra banda, Kontaminació Akústica completa el cartell de la vespra del Dia de Sant Donís. Naixen a Biar l’estiu de 2008 de la mà de dos amics, Picot i Carpanta, molta il·lusió i una cotxera. Amb un baix i una bateria no era suficient, així que apareixen els germans Poveda a les guitarres. Després d’algunes proves durant els primers mesos sorgix l’oportunitat de presentar en societat el projecte i és aleshores quan s’unix Botija al trombó, Parra a la multipercussió, Pau a la dolçaina i Carlos a les tecles. Setmanes abans del concert, entren en escena els dos forasters del grup, Pep a la trompeta des de Novelda i Albert amb la veu des d’Ibi.

Els concerts es van anar succeint per tota la comarca de l’Alcoià, amb alguna visita per la Marina i el Vinalopó. El 2010 s’enregistra la maqueta «I això per què?» on s’inclouen els cinc primers temes del grup. Amb estes cançons i alguna més que va nàixer pel camí es completa una trentena de concerts. Amb tot, Ernest entra a tocar el trombó.

Quan tot semblava encaminat per continuar evolucionant, els problemes ameren el grup amb una successió de canvis a les tecles i membres que han de marxar. Kontaminació Akústika queda en standby durant un any. Però ningú els pot llevar les ganes i decidixen encaminar el projecte de nou, llevant-se la pols i la roba vella «que ja se’ns quedava petita» per tornar amb «Vestits amb paraules noves».

Regal de llibres en valencià
En acabar l’actuació, els assistents podran gaudir d’una discomòbil de música en valencià. L’aposta per la llengua del nou govern municipal es fa palesa també estos dies a la biblioteca, on els usuaris que fan préstecs reben com a regal un llibre en idioma valencià, una iniciativa que està tenint una gran acollida.

Ajuntament de Cullera


Processó cívica i lectura pública de la crònica de Jaume I en el 9 d’octubre d’Almussafes

L’agenda d’actes commemoratius de la Festivitat del 9 d’Octubre s’inaugura dijous que ve dia 8 amb la xarrada sobre la història de l’educació d’Almussafes, que impartirà el cronista oficial, Cecilio Alcaraz per a tots aquells veïns interessats en esta qüestió. “Més de cent anys d’escola a Almussafes, mestres i alumne”s, és el títol de la ponència que l’investigador local oferirà, a partir de les 19 hores, en la sala de conferències del Centre Cultural. Esta xarrada serà la primera d’un cicle obert que el coordinador planteja com una font de coneixement i descobriment de la geografia i història de la localitat, en la que les anècdotes i la participació dels assistents estiguen assegurades.

A més, entre el 9 i l’11, els veïns i els visitants que així ho desitgen poden sumar-se a l’opció turística de visitar la torre àrab Razef, el monument històric més antic i emblemàtic de la població. L’Ajuntament oferix visites guiades gratuïtes en un ampli palmito d’horaris durant les tres jornades.

Davall el lema “Benvinguts a … al-mansaf, descobreix la Torre Racef”, l’edifici donarà la benvinguda a tots aquells viatgers que es desplacen fins a la població per a disfrutar d’una visita guiada per les diferents plantes de la torre en què descobriran la seua història i tots els esdeveniments que ha viscut al llarg dels segles. El seu naixement davall el regne ndalusí, la conquista cristiana i els canvis socials, els usos a què s’ha destinat el monument, així com els paisatges que s’albiren des de les seues finestres i des de la seua cima, són els atractius que podran disfrutar gratuïtament aquells que concerten la corresponent inscripció prèvia en el Centre Cultural, o bé s’apunten directament als peus del monument durant els dies establits per a les visites.

Almussafes recupera la processó cívica en el 9 d’octubre
Després de diversos anys de sequera, el nou executiu ha decidit incloure de nou la processó cívica en el calendari d’actes commemoratius. Autoritats locals, representants d’associacions i veïns en general desfilaran, a partir de les 12.30 hores, des del carrer Jaume I, passant pel carrer Major fins a arribar a la Casa Consistorial, acompanyats per la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense i la Colla d’Al-mansáf de Tabal i Dolçaina.

El passacarrer s’iniciarà res més concloure la lectura pública de la crònica de Jaume I, el llibre que narra, de forma autobiogràfica, tant la vida com les gestes del rei des de l’any del seu naixement i fins al mateix moment de la seua mort, l’any 1276. A les 11.30 hores donarà començament la lectura pública, que se celebrarà en el carrer que porta el seu nom, just enfront del parc de la Constitució, i en la que participaran autoritats locals i membres de les distintes entitats.

El calendari festiu d’enguany que, segons la regidora de Cultura, Teresa Iborra, “no s’haguera pogut celebrar sense la col·laboració activa de les associacions locals, a les quals els agraim enormement la seua implicació”, té altres al·licients que recreen la tradició. Es tracta de la degustació de dolços i de beguda valenciana, que organitza el Club Gastronòmic El Putxeret, la de productes valencians amb sorteig de mocadorà, a càrrec de Dones Progressistes i el sorteig de mocadors de l’Associació d’Arts i Oficis, i que s’oferiran a les 12.30 hores en el parc Central. Una hora després, l’Àgora serà l’escenari triat per a l’espectacle de música popular i danses que oferiran Dansaires del Tramusser i el cor del Cercle d’Arts Leopoldo Magenti.

L’ajuntament posarà la guinda al fi de festa amb la mascletà, que es dispararà a les 14.30 hores en l’esplanada del Centre Cultural..

Celebració del I Sopar Estellés
S’espera que entorn d’un centenar de persones es donen cita en l’esplanada del Centre Cultural, a partir de les 21.30 hores de dissabte que ve dia 10, per a participar en la primera edició del Sopar Estellés, una iniciativa organitzada pel Grup Poètic Argila de l’Aire, en col·laboració amb el propi ajuntament. Sopar de baix braç i Jam Poètica oberta per a tots els assistents, que disfrutaran així mateix de l’actuació dels cantautors Iván Brull, Tomás de los Santos i Joan Carles Orts.

“Hem apostat per oferir a la ciutadania una agenda d’actes, amb la que recuperem el sentir popular davant d’una festivitat de gran abast social que ens identifica com a poble i en la que pretenem participen tots els veïns d’Almussafes”, conclou l’edil.

Ajuntament d’Almussafes

Documental, actuació de Cesk Freixas i Correllengua a Sueca davant el 9 d’Octubre


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.