El Ple de Cullera aprova per unanimitat el reglament per a la Borsa d’Ocupació Social

El Ple de Cullera aprova per unanimitat el reglament per a la Borsa d’Ocupació Social

El ple de Cullera va tancar ahir una etapa històrica en el municipi en matèria d’ocupació. Tots els grups polítics (PSPV-PSOE, PP, Compromís, Gent per Cullera i Ciutadans) van aprovar la proposta de Reglament Regulador de la Borsa d’Ocupació Social elaborada pel govern municipal que presidix Jordi Mayor. Va ser el primer decret que va signar l’alcalde quan va prendre possessió i després de tres mesos d’intens treball ara ha vist la llum i rebut el vistiplau de la Corporació així com dels sindicats amb representació en la Taula de negociació.

Este pas suposa un canvi radical en la manera en què s’han realitzat les contractacions en el consistori i les seues empreses concessionàries durant dècades. No en va, la ciutadania havia reclamat durant anys que es regulara l’accés als llocs de treball municipals de forma clara, transparent i en igualtat de condicions enfront d’una pràctica enquistada d’utilitzar els recursos públics per a teixir xarxes clientelars a través de les contractacions públiques.

«Hui és un dia transcendent perquè estem canviant la imatge que ha donat este  ajuntament, amb l’anterior govern, però també amb altres previs de diferent signe polític», va admetre el primer edil en la seua defensa del reglament. «Hem decretat la fi de l”enxufisme’ i obert un temps nou perquè els ciutadans recuperen la confiança en les institucions i en els polítics, qui hem de gestionar els recursos públics des de la més absoluta honestedat», va subratllar Mayor.

Per la seua banda, els grups de l’oposició van coincidir en la necessitat de tancar eixa etapa i obrir una altra nova en la qual l’accés al treball públic estiga reglamentat. Tant Compromís com a Ciutadans van demanar que s’inclogueren alguns matisos referents a la informació als grups polítics i la transparència els quals van ser admesos per l’equip de govern socialista.

Esperit del reglament
La regidora de Serveis Socials, Francesca Ortiz, fou l’encarregada d’exposar este  instrument per a la selecció de treballadors —en el qual també ha participat intensament la regidoria de Personal que dirigix Mª José Terrades— que es fonamenta sobre tres punts fonamentals: la no-intervenció dels polítics en les contractacions, que queden exclusivament en mans dels tècnics municipals i dels responsables de les empreses concessionàries; la priorització dels qui suporten majors dificultats socials a l’hora d’accedir a una ocupació pública oferida en la Borsa de Treball Social i, finalment, el requisit d’estar empadronat a Cullera un mínim de dos anys per a poder formar part de la borsa i garantir que l’ocupació que es genera per part de l’ajuntament beneficia als veïns.

La Borsa d’Ocupació Social constarà de dos pilars: d’una banda, servirà com a eina per a la contractació de persones en situació de desocupació a través d’un pla d’ocupació que es dotarà en els pressupostos de 2016. Per un altre, el govern la posarà a disposició tant de les seues empreses concessionàries (per exemple la de recollida de residus) com de la resta d’emprenedors del municipi perquè puguen recórrer a ella a l’hora de realitzar les seues contractacions.

«Fi de les agències de col·locació»
«Es tracta de posar fi al paper com a agències de col·locació del partit en el poder que exercien algunes empreses que treballen per al consistori», va detallar Mayor,«el que durant anys ha permés fer bé allò de ‘favor es paga amb favor’».

Per a controlar l’eficàcia de la borsa social i el compliment del reglament, una Comissió de Valoració sense presència política farà un seguiment de les contractacions. Els treballs que s’oferiran seran sempre de suport a les diferents regidories, especialment Serveis Exteriors per a la realització de tasques de manteniment, sense excloure altres dedicacions.

El màxim de temps en el qual un beneficiari podrà ser contractat serà de sis mesos. Una vegada complit eixe període, serà exclòs de la borsa durant mig any. Passat eixe termini, podrà tornar a inscriure’s.

Els càlculs del govern estimen que a partir del mes de desembre els interessats inicien el procés de sol·licitud d’inclusió en la borsa, per al que s’està dissenyant ja un programa informàtic. Un equip especial de funcionaris atendran el servici, ja que s’espera una gran demanda. Abans de l’inici del procés es donarà puntual informació a la ciutadania.

En els pròxims mesos s’iniciarà la creació d’una borsa d’ocupació general —no d’emergència social— que tindrà un altre tipus de regulació específica a l’hora d’accedir a altres categories laborals, per exemple quan l’ajuntament necessite cobrir alguna plaça de funcionari o interí.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.