Gracia Querejeta: «El festival de curts de Cullera està al màxim nivell»

Gracia Querejeta: «El festival de curts de Cullera està al màxim nivell»

Cullera fou este dissabte la capital del cinema espanyol. La gala de clausura de la IV edició del festival de curtmetratges K-lidoscopi va reunir a dos pesos pesants de la cinematografia nacional, la guionista, directora i vicepresidenta de l’Acadèmia de Cinema, Gracia Querejeta, i el director Mariano Barroso. La primera, va ser l’homenatjada d’enguany amb el K-lidoscopi d’Honor, un reconeixement que Barroso va rebre ja l’any passat.

gracia-querejeta-julio-marti-cullera-2015Querejeta ha impartit un curs d’interpretació durant uns dies a Cullera a un important elenc d’actors, una activitat que reforça el protagonisme del festival cullerenc. Emocionada pel reconeixement, Querejeta va destacar la vitalitat del curt i va assenyalar que el certamen de Cullera «està al màxim nivell» per la qualitat de les obres que han competit en les quatre seccions, algunes d’elles nominades als Goya o a la Berlinale.

Potser per eixa enorme competitivitat, la decisió del jurat va ser realment difícil. Finalment, «Todo un futuro juntos», de Pablo Remón, va aconseguir alçar-se amb el guardó al millor curt, una categoria per a la qual van estar nominades les produccions «Bikini», «Ezequiel y la galga María» i «Poor Sailor».

L’obra guanyadora va ser valedora de la seua preselecció al Goya a Millor Curtmetratge. En blanc i negre, retrata els temps que corren de la mà dels actors Julián Villagrán i Luis Bermejo, els qui es baten en un immens duel interpretatiu amb el drama de les preferents com a teló de fons. Dos hòmens en la barra d’un bar que treballen en banca i han venut participacions preferents en una quantitat indeterminada. Un d’ells, el director general, patix un assetjament en sa casa.

El millor curtmetratge d’Animació va ser per a «El ladrón de caras», de Jaime Maestro. En la categoria Documental, «En clave de Ortifus», de Ricardo Macián, es va emportar el reconeixement del jurat. El mateix Ortifus, humorista gràfic de referència en el panorama valencià des de les seues vinyetes en Levante-EMV, va pujar a l’escenari per a arreplegar el premi i va realitzar una encesa defensa de l’humor com a arma crítica.

En el Videoart o Experimental, «Stringless», d’Al Díaz, va tindre l’honor d’endur-se el primer premi de la categoria creada enguany.

Millors actors i directors
La millor direcció va ser compartida en esta ocasió per Víctor Carrey per «Poor Sailor» i Eva Marín per «Ezequiel i la galga María». Luis Bermejo, per la seua actuació en «Todo un futuro juntos» i Marina Alegre, immensa en «La ropavejera», es van imposar com a millor actor i actriu, respectivament.

La gala va comptar per primera vegada en quatre anys amb el suport institucional amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, i de la regidora de Cultura, Sílvia Roca. El festival està organitzat per l’associació cultural K-lidoscopi, presidida pel cineasta Julio Martí.

El nombre de curts rebuts enguany demostra la importància que en poc de temps ha adquirit el festival. Des de l’organització, a càrrec de Joaquín Vallet, Jordi Piris, Julio Martí i Joan Bohigues, expliquen que han arribat prop de 400 treballs que aspiraven a ser projectats en alguna de les quatre seccions: Ficció, Documental, Animació i Experimental, esta última la gran novetat d’enguany.

El festival ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Cullera a més del patrocini de l’hotel Cullera Holiday, la Fundació Aisge, Atrau, l’Obra Social ‘La Caixa’, la SAV, el Centre Octubre, Taller de Fotografia Digital i Produccions Audiovisuals Chofre.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.