Cullera regenera la microreserva de flora del Far

Cullera regenera la microreserva de flora del Far

La microreserva floral del LIC Cap de Cullera, situada en el penya-segat del Far, acull un dels escassos santuaris de la Limonium dufourii de la província de València, una espècie vegetal protegida inclosa en el catàleg d’espècies En Perill d’Extinció de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient. Este santuari únic s’ha vist amenaçat en els últims temps per diversos factors ambientals i humans, per la qual cosa la Generalitat Valenciana, a través del Servici de Vida Silvestre, ha impulsat un projecte de restauració de l’hàbitat que es desenvoluparà al llarg dels pròxims tres mesos.

microreserva-far-cullera-2L’objectiu general és aconseguir un estat de conservació favorable d’este hàbitat considerat prioritari. En este cas concret, les actuacions se centren en l’eliminació completa d’espècies invasores de flora exòtica, la neteja de residus i el manteniment i reordenació de les vies d’accés al mar que eviten el trepitjat excessiu i la nitrificació de la zona.

Pel que fa a les actuacions en matèria de flora exòtica, la iniciativa proposada contempla la total eliminació de tots els exemplars invasors i la retirada de restes vegetals en la zona de domini públic, tant de l’àrea que correspon a la pròpia microreserva com a la zona contigua de matolls termomediterranis i preestèpics. La intenció és eradicar la competència que actualment existix entre la flora exòtica i les espècies autòctones pròpies. Els treballs es faran de forma manual per a garantir una major eficiència.

Voluntariat ambiental
Els tècnics també han advertit de la presència de residus i enderrocs en la zona tant pel pas constant de visitants com per l’acció del mar, que sol aportar materials dipositant-los en el penya-segat els dies de temporal. Per açò es van a portar a terme tasques de neteja i de cara al manteniment futur s’ha acordat amb la Fundació Assut l’establiment d’un voluntariat que de forma periòdica realitzarà activitats de retirada de fem.

Així mateix, el projecte contempla una nova regulació dels accessos a la microreserva de manera que s’evite el trepitjat indiscriminat, que fins ara ha evitat la compactació del sòl, la qual cosa facilita l’entrada de flora banal no pròpia d’este hàbitat. En eixe sentit, se substituirà una tanca actual de corda per una altra de fusta i es reposarà un tram de corda de tancament en l’escala d’accés nord.

També s’aprofitarà esta activitat per a substituir la vella senyalètica que advertix de la presència de la microreserva i s’instal·laran dos cartells en els quals es ressaltaran els valors naturals del LIC Cap de Cullera.

El projecte compta amb una inversió total de 29.260 euros, serà desenvolupat per la Generalitat Valenciana i generarà 140 jornals, segons ha explicat el regidor de Medi ambient, Juan Vicente Armengot, qui ha visitat hui les labors de recuperació.

Posteriorment, es durà a terme una avaluació dels resultats de l’actuació a més de crear un cens directe dels exemplars de Limonium dufourii amb una periodicitat anual.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.