Comunicat de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià davant l’inici del curs

Comunicat de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià davant l’inici del curs

Companys i companyes, amics i amigues:

M’adrece a vosaltres, al començament del curs 2015-2016, per dedicar-vos unes paraules d’encoratjament i unes altres de reconeixement per la vostra tasca educativa i social. El canvi polític en les institucions representatives autonòmiques valencianes ha obert les portes a transformacions al sistema educatiu valencià i a l’entrada d’un aire fresc de participació ciutadana que, esperem, renovarà l’aire viciat als àmbits de decisió política i imposarà un nou estil de fer política que ja es percep. Part de l’impuls d’esta llavor de canvi prové de la resistència ferma de les nostres comunitats educatives, que no van renunciar a mantindre els nivells de qualitat educativa malgrat unes iniciatives polítiques que mercantilitzaven l’educació i pretenien erosionar la dignitat de la nostra tasca social.

Una significativa majoria de nosaltres desitjàvem que la situació política del nostre país canviara per a millor, per això no hem parat en els darrers 20 anys de manifestar-nos al carrer, de mobilitzar-nos davant les múltiples agressions que sofria la nostra societat de benestar social, aconseguida, com sabeu, després de lluites i sacrificis, durant l’època de la dictadura franquista i els primers anys de democràcia. Una part embrionària d’esta societat de benestar l’ocupa l’educació i la sanitat, víctimes les dues de les retallades neoliberals realitzades per un govern que ha fet pagar la crisi a qui no l’ha provocada i ha salvat aquells altres que han estat els vertaders culpables de la ruïna d’un país.

En esta línia de reflexions, volem encoratjar-vos a continuar exigint, ara en l’àmbit educatiu, millores i mesures que augmenten la qualitat educativa dels centres, que milloren les condicions de treball dels professionals que hi treballen i que cultiven la implicació de les AMPA  i dels Ajuntaments, mitjançant la dinamització d’espais de participació ciutadana i democràtica.

Amb esta finalitat, la lluita perquè la LOMQE siga derogada i substituïda per una nova llei que responga als reptes educatius i socials del segle XXI ha de continuar fins a les pròximes eleccions generals espanyoles. Per tant, vos animem a manifestar el vostre desacord amb el desplegament de la LOMQE i a sumar-vos a les mobilitzacions convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic.

En un altre ordre de coses, volem aprofitar l’ocasió per posar-vos al dia de les  últimes informacions referides a les activitats de la Coordinadora de Centres a la comarca, les activitats pendents de la 30 Trobada d’Alginet i d’esdeveniments que es produiran en els propers mesos.

Abans que res, informar-vos que la 31 Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera se celebrarà a Algemesí, encara en data inconcreta, però amb un calendari molt semblant al dels anys anteriors.

Quant a la 30 Trobada d’Alginet, hi queden pendents activitats que figuren en el conveni de col·laboració signat amb l’Ajuntament com el Pertot, acosta’t a la Ribera, projecte consistent a fer visites guiades als pobles i entorns de la població amfitriona. En el cas concret d’Alginet, s’han de realitzar les visites guiades a la Séquia Reial del Xúquer, a la seua Cooperativa Elèctrica i al cas urbà. D’altra banda, hem de comunicar-vos que estem desenvolupant el projecte d’edició d’un llibre titulat, precisament, Acosta’t a la Ribera, finançat per mitjà del micromecenatge. Es tracta d’una guia, d’ús turístic i educatiu, per conéixer pam a pam la comarca de la Ribera, escrit per Vicent Climent, del qual farem, en les properes setmanes, una campanya pública de divulgació.

El Punt de Trobada, la nostra jornada de debat, se centrarà enguany en Com funcionen les comunitats d’aprenentatge de la Ribera i debatrà com s’organitzen les comunitats d’aprenentatge als centres educatius que estan vivint esta experiència a la comarca i quin és el seu dia a dia. També està pendent de situar-la al calendari.

Així mateix, vull anunciar-vos que enguany tenim el privilegi d’organitzar a la Ribera la XIIIª Nit d’Escola Valenciana, un sopar anual que va recorrent any rere any el nostre país. Es farà a Alginet, el 21 de novembre, al complex hostaler San Patricio, i espere que estarem envoltats per molts amics i amigues de la nostra comarca que durant 30 anys han estat donant suport a les Trobades i als programes d’ensenyament en valencià.

Per acabar, ens agradaria fer una reflexió, espere que compartida per molts i moltes de vosaltres. Davant els resultats de les passades eleccions autonòmiques i les seues conseqüències posteriors als organigrames de govern i d’administració valencians, la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera i Escola Valenciana volem expressar la nostra empatia i identificació amb els grans eixos conceptuals que inspiren les mesures polítiques que pretenen transformar el sistema educatiu valencià, en els termes exposats als primers paràgrafs d’este document, però també reclamem, amb  convicció, la independència de les nostres organitzacions de l’acció de govern, a fi de garantir sempre la nostra pròpia perspectiva i assegurar-nos que les nostres iniciatives socials, culturals i educatives siguen coherents amb la nostra trajectòria i estiguen generades a tothora per mitjà de processos democràtics interns.

A fi de garantir la nostra independència de criteri i preservar la nostra identitat necessitem ser econòmicament autosuficients, perquè Escola Valenciana i la seua Federació d’Associacions per la Llengua continue funcionant a ple rendiment, sense condicionants i amb tota la seua capacitat intacta. Esta autosuficiència financera sols és possible amb la contribució econòmica dels Amics i Amigues d’Escola Valenciana (*), els quals amb una aportació mínima, equivalent a un esmorzar al mes -5 euros-, aconsegueixen que l’entitat continue fent la important tasca que ha fet els darrers anys i col·laboren a mantindre la Coordinadora de Centres de la Ribera, perquè el 40% de la quota es destina a l’organització de la Trobada i a finançar les activitats de promoció del valencià a la comarca.

Rebeu les nostres salutacions més cordials.

I una forta abraçada.

Joan Cortés
President de la Coordinadora de centres de la Ribera

(*) Visiteu el blog per a més informació.


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.