Cullera planta cara al Consell i exigeix l’anul·lació de la taxa de la potabilitzadora

Cullera planta cara al Consell i exigeix l’anul·lació de la taxa de la potabilitzadora

L’Ajuntament de Cullera ha iniciat els tràmits per a presentar un contenciós administratiu contra la taxa per proveïment que ha de pagar per rebre aigua de la potabilitzadora de la Ribera, ja que el consistori considera que l’elevat preu establit per l’anterior govern de la Generalitat no està justificat. Per tant, la decisió té per objectiu anul·lar-la en última instància i aconseguir una rebaixa en el rebut que han de pagar els usuaris.

La Junta de Govern va aprovar dimarts iniciar este tràmit després de l’entrevista que va mantindre hores abans l’alcalde de la localitat, Jordi Mayor, amb el nou director general de l’aigua, Manuel Aldeguer. El consistori cullerenc considera que el preu establit baix el mandat d’Alberto Fabra i José Alberto Comos, de 0,2433 euros per metre cúbic, compta amb una memòria justificativa que «té greus defectes que invaliden la pròpia taxa».

I per a recolzar esta postura exposa diversos motius. En primer lloc, al·lega que la memòria «és incompleta i manca del necessari rigor economicofinancer» per a complir amb la pròpia Llei de Taxes de la Generalitat Valenciana, que en el seu article 5 establix que la creació com l’establiment de noves taxes requeriran la remissió a les Corts Valencianes per part del Consell d’una memòria economicofinancera en la qual es justifique, a partir dels costos que hagen de ser tinguts en compte, les quanties proposades.

L’ajuntament subratlla que la Generalitat ha calculat el cost del metre cúbic mitjançant una fórmula arbitrària en la qual carrega el cost d’amortització de les obres de la potabilitzadora de la Garrofera sense detallar-los. «No descriu quines són tals obres i instal·lacions, ni quantifica el seu import, ni quin és l’import dels fons finançats pel FEDER, la qual cosa impedix comprovar quins són els costos d’inversió que van a ser tinguts en consideració en una taxa d’elevadíssims imports», deixant per tant als ajuntaments «en total indefensió».

Costos d’explotació unflats
D’altra banda, l’esmentada fórmula també valora els costos d’explotació en funció del cost màxim previst de licitació del contracte de la potabilitzadora, que era de 0,16 euros per metre cúbic. No obstant açò, finalment l’adjudicació s’ha efectuat per menys diners (0,0849 euros per metre cúbic), per la qual cosa la taxa excedix el cost real del servici.

Davant esta circumstància, el passat mes de maig l’Ajuntament de Cullera ja va presentar un requeriment d’anul·lació de la liquidació de la taxa que el Consell va passar al cobrament al municipi corresponent al primer trimestre del 2015 (per un import de 99.591,45 euros). No obstant açò, l’Administració autonòmica ha emés una resolució en la qual rebutja les pretensions del municipi.

Així les coses, el consistori ha decidit ara fer un pas més i presentar un contenciós administratiu contra eixa primera liquidació mentre el nou govern valencià no modifique la taxa «en coherència amb les accions iniciades», explica Mayor. «La finalitat última és anul·lar la taxa i existix nombrosa jurisprudència que avala la nostra postura», defensa el primer edil.

Cal assenyalar que el Consell ja ha passat al cobrament la liquidació del segon trimestre de l’any basant-se en els mateixos paràmetres, per la qual cosa l’ajuntament ja ha presentat un altre requeriment d’anul·lació. Ara com ara, Cullera no ha abonat cap quantia econòmica ni de la primera ni de la segona facturació.

Facturació errònia
D’altra banda, l’ajuntament ha denunciat que la factura que se li ha passat al cobrament per part de la Generalitat no correspon amb el consum real que reflectixen els comptadors d’aigua.

Així, el Consell pretén cobrar a Cullera pràcticament el doble dels recursos hídrics rebuts (el volum del primer trimestre va ser de 409.336 metres cúbics), per la qual cosa ahir es va plantejar al director general de l’Aigua esta descompensació, que els responsables autonòmics han assumit i es comprometen a rectificar.

Ajuntament de Cullera

EUPV exigeix que el Consell pague les infraestructures per a l’aigua de boca de la Ribera per què «qui contamina, paga»


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.