La Unió alerta al ministeri del creixent augment d’importacions d’arròs en la Unió Europea

La Unió alerta al ministeri del creixent augment d’importacions d’arròs en la Unió Europea

Diversos representants de La Unió s’han reunit amb la sotsdirectora general de Cultius Herbacis i Industrials del Ministeri d’Agricultura, Susana Humanes, per a tractar la situació per la qual travessen els cultius de cereals, oleaginoses, proteaginoses i arròs, amb especial esment a la situació dels mercats tant comunitaris com a mundials.

Les importacions d’arròs dels països denominats EBA (acrònim en anglès de Tot Menys Armes), especialment de Myanmar (antiga Birmània), han augmentat de forma considerable. En els dos últims anys ha passat d’exportar a la Unió Europea 11.731 tones en la campanya 2012/2013 a 128.916 tones en la campanya 2013/2014. Cambodja també ha augmentat les exportacions de manera significativa, de les 108.286 tones de la campanya 2011/2012 a 251.302 tones en la campanya 2013/2014. Cal recordar que les importacions que es realitzen d’aquests països es fan amb 0% d’aranzel i sense contingent.

Si a açò afegim la caiguda dels preus internacionals (al voltant de 150 €/ tona en els últim quatre anys) i l’augment dels costos de producció, de més d’un 40% en el mateix  període, el resultat és la falta de rendibilitat del cultiu, per la qual cosa si no es remeia aquesta situació la superfície d’arròs seguirà baixant en els pròxims anys.

La Unió ha proposat al Ministeri augmentar el preu d’intervenció per a salvaguardar els interessos dels productors per l’augment sense control de les importacions, al mateix temps ha denunciat que el mercat de l’arròs, tant blanquejat com en pela, funciona en la pràctica com un monopoli i  ha sol·licitat al Ministeri que vigile aquestes pràctiques il·legals.

Robatoris en camps d’arròs
D’altra banda, La Unió de Llauradors ha detectat un creixent augment dels robatoris en les zones arrosseres (en el terme municipal de València i les comarques de l’Horta Sud i la Ribera Baixa) i demana a la Delegació del Govern que extreme la vigilància policial.

En aquest sentit, els agricultors denuncien sobre tot robatoris de les rodes especials tipus gàbies que empren per a “fanguejar” l’arròs i fins i tot han vist camions sospitosos carregats amb les mateixes durant aquests dies. Tenen un considerable pes cadascuna d’al voltant de 600 kg i es fabriquen de manera pràcticament artesanal pel que poden arribar a costar més de 6.000 euros.

També comproven com els furten les tapes de ferro dels sistemes de reg i mostren estar farts ja que “han de reposar-les contínuament perquè es roben, es reposen i es tornen a robar”.

Els agricultors demanden major vigilància policial nocturna per a evitar aquests robatoris. “Pel dia passen les patrulles i no sol haver-hi massa problema, però a la nit queda tot desemparat i és quan es produeixen la major part dels robatoris”, assenyalen productors d’arròs afectats.

La Unió de Llauradors i Ramaders


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.