El Perelló considera “difícil la convivència amb el Parc Natural de l’Albufera”

El Perelló considera “difícil la convivència amb el Parc Natural de l’Albufera”

Com era d’esperar, des de l’Ajuntament hem rebut nombroses queixes conseqüència de la invasió de l’insecte semblant al mosquit, (que no ho és), denominat ací en la zona comunament com “rantdella”. Igual que tots els anys amb l’entrada de l’estiu i coincidint amb dies de ponent, hem de patir el cicle de l’insecte, almenys durant dos setmanes aproximadament. Açò és tan antic com a pròpia existència de l’Albufera i fenomen que no sols es produïx en El Perelló, sinó en tots els pobles de la ribera de l’Albufera. Este insecte constituïx un dels principals aliments d’algunes espècies de la fauna que compon el Parc Natural de l’Albufera.

Durant molts anys, estes invasions van estar controlades com a conseqüència dels plaguicides que s’utilitzaven per al cultiu de l’arròs aplicant-se de forma aèria, gràcies a esta pràctica ens alliberàvem de la molesta rantdella.

Declarat el Parc Natural de l’Albufera i amb l’aplicació de les seues normes de protecció, els dirigents del Parc han prohibit els tractaments d’estos plaguicides aplicats de forma aèria, sense preveure  cap tractament selectiu amb la finalitat de disminuir la població de l’insecte, intentant un equilibri biològic, deixant-ho a l’atzar, sense importar-los les conseqüències que deriven d’això, per al ser humà i les seues conseqüències econòmiques, això sí, la fauna està ben alimentada i això és el que els importa. Esta circumstància fa que de vegades el Parc Natural de l’Albufera es convertisca cada vegada més impopular, almenys per als que habitem en ell, atés que sentim, que hi ha més grau de protecció en un ànec o una rantdella que en el propi ser humà. A nosaltres ens importa tot: la fauna i els sers humans i estic segur que és possible aconseguir un just equilibri entre ambdós.

Des de l’Ajuntament de El Perelló, sent conscients com ningú d’esta problemàtica, per segon any consecutiu, i sent la nostra voluntat solucionar-ho amb els nostres propis mitjans, a principis de l’any 2015 es va firmar un contracte amb una empresa especialitzada a combatre plagues i donar solució a tan molest problema, per un import de 4.600 €. Les actuacions que realitza esta empresa es basen en l’aplicació autoritzada de larvicidas i adulticidas biològics en mitjans naturals, séquies i arrossars, focus de creixement dels dits insectes, lògicament del nostre àmbit territorial. Els tractaments es van iniciar el passat 18 de maig i continuaran fins al 18 de juliol, i en data de hui, ja s’han realitzat 7 tractaments sent evident que de poc ens ha servit el nostre afany per solucionar el problema, vistos els nuls resultats dels tractaments de plaguicida aplicats per l’empresa contractada.

L’Ajuntament de El Perelló s’ha posat en contacte amb la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient (òrgan competent en gestió d’espais naturals protegits), per a comunicar-li la preocupació sobre el tema en qüestió, proposar mesures per a solucionar l’actual problema i estratègies per a tractaments  futurs, ja que com s’ha pogut comprovar esta guerra no  pot  ser alliberada només per El Perelló, sinó per tots els pobles afectats en l’Albufera la solució dels quals ha d’emanar de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana.

Des de l’Ajuntament de El Perelló, esperem haver donat resposta, aclarint qual és el problema i com es podria solucionar, ara bé, este és un episodi més de la incompatibilitat del Parc Natural de l’Albufera amb els seus habitants; recordem també la pestilència i insalubritat que hem de suportar en els mesos de setembre i octubre com a conseqüència de la prohibició de la crema de la palla de l’arròs, …que hàgem hagut de derrocar un poliesportiu per a construir un col·legi, per culpa de les normes protectores del parc, etc, etc, en canvi per què no es preocupen de dragar l’Albufera amb la finalitat d’obtindre una aigua clara i transparent com antany? Per què no es preocupen de realitzar unes normes del Parc on es puga conviure en equilibri la naturalesa i les persones?, a esta marxa, haurem d’unir-nos a la proposta llançada per l’Alcalde d’un poble veí… “que sotmeten a referèndum, si volem Parc Natural o no”.

Ajuntament del Perelló


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.