L’Ajuntament de Cullera ha celebrat hui la seua última sessió plenària de l’actual mandat abans de la celebració de les pròximes eleccions del 24 de maig. El líder de l’oposició i candidat a l’alcaldia pels Socialistes de Cullera, Jordi Mayor, ha aprofitat per a fer balanç del que han suposat per a la ciutat els últims quatre anys i la seua conclusió ha sigut molt clara: “La millor notícia d’esta legislatura per als veïns és que està a punt d’acabar-se i que el canvi està molt a prop”.
Mayor sosté que no hi ha ni una sola dada objectiva que avale la gestió de l’equip de govern d’Ernesto Sanjuán (PP) des de 2011 fins ara. “Estem pitjor que fa quatre anys en tots els aspectes i no és per casualitat, sinó per la mala gestió d’un govern que ha donat l’esquena als ciutadans en els moments més crus de la crisi i els ha castigat amb retallades i impostos alts, malgrat que ells no han provocat l’actual situació ”, ha lamentat.
D’una banda, Mayor ha recordat que el deute municipal s’ha disparat estos anys per moments fins als 40 milions d’euros (35 en l’actualitat), fruit d’anys de balafiament de l’alcalde. Això ha propiciat que el Govern d’Espanya haja hagut d’intervindre l’ajuntament imposant-li unes dures condicions econòmiques que paguen els veïns fins a l’any 2032 amb retallades i els impostos més alts de la història de la democràcia.
Esta pujada d’impostos no servix per a tindre uns millors servicis municipals, sinó que els diners recaptats de més van directament als bancs per a pagar el deute.
Eixe alt endeutament ha provocat retallades socials i la desaparició d’alguns servicis municipals, ha recordat Mayor, com per exemple el tancament de la televisió pública local Tele Cullera i l’acomiadament dels seus treballadors o la reducció de jornada que va patir part de la plantilla municipal (interins). Ni que dir de la desaparició d’altres servicis com les biblioteques de Sant Antoni i el Raval.
A més, el govern local ha privatitzat altres servicis (socorrisme) degradant-los i obligant als treballadors a suportar pitjors condicions laborals. I enfront de les retallades del Consell d’Alberto Fabra, Sanjuán s’ha mostrat absolutament incapaç d’evitar el tancament d’altres prestacions, com recentment ha ocorregut amb el centre d’hemodiàlisi.
Durant estos anys, el govern municipal de Sanjuán ha sigut incapaç d’impulsar un nou model turístic que convertisca a este sector en el motor de l’economia i done treball durant tot l’any. Només la bona conjuntura del turisme nacional ha impulsat lleument el turisme local este últim any, sense que açò supose una solució al problema de l’estacionalització de la demanda.
Així mateix, el problema de l’atur seguix sent el principal de la població, amb una taxa elevadíssima i insuportable, que ha obligat a centenars de joves i no tan joves a exiliar-se fora de la ciutat per a llaurar-se un futur. Hui en dia, la població activa de Cullera és menor que la de fa quatre anys com a conseqüència del fenomen de l’emigració, que crèiem propi dels anys 60 i desgraciadament ha tornat. Cal recordar que quan l’oposició socialista va plantejar novament l’impuls de plans d’ocupació, Sanjuán es va negar de ple.
D’altra banda, Cullera ha vist estos anys créixer de forma alarmant les desigualtats socials, fruit de les polítiques antipersona del govern local, de la Generalitat i del Govern d’Espanya. Mentre Cáritas atén a 1.200 veïns, el consistori s’ha mostrat insensible davant la pobresa i no ha impulsat ni una sola mesura d’emergència social.
Però el govern municipal no solament ha estat paralitzat davant els efectes de la crisi sobre els ciutadans, sinó que a més ha incomplit una darrere d’una altra les seues promeses electorals de 2011. Hui, Cullera no té Manhattan, ni s’han creat milers d’ocupacions, ni té la piscina municipal acabada. Tampoc s’han desbloquejat els polígons industrials, no s’ha escoltat la veu dels veïns, la classe governant s’ha aferrat als seus privilegis i el municipi patix una crisi com mai abans havia patit en dècades, a més de presentar un estat de deixadesa en el seu manteniment, impropi d’una ciutat turística.
Amb tot, l’herència que deixa el govern de Sanjuán és la pitjor de les possibles. “Sanjuán no ha complit res del que va prometre, ha donat l’esquena als col·lectius més vulnerables per la crisi, ha protagonitzat episodis vergonyosos que han danyat la imatge de la ciutat com l’incendi de la muntanya i se’n va deixant a Cullera pitjor del que estava i en una situació d’emergència extrema amb l’atur, el deute i la desigualtat social pels núvols”, ha apuntat el candidat socialista a l’alcaldia.
Per tot açò, Mayor ha demanat als ciutadans que el pròxim 24 de major facen valdre en les urnes “la insatisfacció de tots estos anys que es manifesta dia després de dia en el sentir del carrer” i els ha instat a que el transformen en “il·lusió i esperança per un canvi que portarà aire fresc a l’ajuntament i un govern responsable que pense en els interessos de la majoria de ciutadans”.
PSPV-PSOE de Cullera