Comunicat de denúncia del projecte de llei autonòmica de Pesca Continental

Comunicat de denúncia del projecte de llei autonòmica de Pesca Continental

Xúquer Viu, Ecologistes en Acció y AEMS Ríus amb Vida, manifestem la nostra oposició a l’actual Projecte de Llei de Pesca Continental per ser, és el més retrograde de totes les comunitats autònomes, fins al punt que suposa un retard respecte a la vetusta i vigent Llei de 1942 de Pesca Fluvial, especialment pel foment de les espècies invasores en els rius i aiguamolls valencians i la privatització de la gestió de la pesca en aigües públiques.

pesca-continental-1El Projecte de Llei de Pesca Continental introduïx un terme, el de “especies aclimatadas”, que atenta contra la Directiva Marc de l’Aigua i la normativa d’espècies exòtiques nacional i de la UE. Les “especies aclimatadas” no sols no figuren en cap catàleg nacional o internacional d’espècies, ni es troba en cap llei de pesca d’Espanya, sinó que en aquest Projecte es crega ex professo per a ocultar la possibilitat de continuar introduint espècies qualificades com a invasores i exòtiques, que són les que desplacen les poblacions autòctones dels seus llocs d’origen.

El declivi dels nostres peixos autòctons ve produït en gran manera de les soltes de peixos invasors (al·lòctons) que s’han dut a terme al llarg dels anys, els quals s’han vist beneficiats pels continus impactes negatius de l’hàbitat dels nostres rius, sense que l’Administració autonòmica haja aconseguit parar, donar-li solució o minimitzar aquestos impactes.

Aquest projecte de Llei va ser desastrós des de la seua primera redacció, descafeïnat en el seu articulat per l’obstinació de voler incloure en els seus inicis com fora la pesca professional de l’Albufera, la qual va ser denegada i retirada de l’articulat.

Es deixa la porta oberta per a reconéixer com a privades a gran part de les aigües públiques, i fiquen en el mateix sac altres masses d’aigua de dubtosa titularitat privada i d’ínfima qualitat, que majoritàriament es troben connectades amb els rius amb el perill que comporta de fugues de peixos invasors.

Al pescador corrent se li posa contínues traves administratives, ja que per a l’obtenció de la llicència de pesca és obligat la subscripció d’una assegurança de responsabilitat civil, ficat amb calçador sense haver passat per informació pública, del qual ara mateix i curiosamente gaudixen els pescadors de competició adscrits a una entitat privades com és la Federació de Pesca de València, la qual cosa suposa una obstaculització més per a la difusió de la pesca continental, del turisme, i del desenvolupament de les comunitats rurals que jalonen els nostres rius. Aquest requisit és innecessari per mancar la pesca continental del suficient risc assegurable, i inexistent en la majoria de les comunitats autònomes.

La seua implantació, a més d’onerosa per a l’aclaparadora majoria de pescadors aficionats que no competixen, impedirà l’adhesió de la nostra comunitat a la llicència interautonòmica i ens col·locarà en el furgó de cua de totes. D’altra banda, es dóna un caràcter privilegiat i discriminatori a les competicions de pesca que organitza una entitat privada, la Federació de Pesca de la Comunitat Valenciana.

El Projecte de Llei tampoc contempla la creació d’un Consell de Pesca que contribuisca a fer efectiva la participació democràtica de tots els pescadors i de les associacions l’objecte dels quals siga la conservació dels recursos piscícoles i el seu entorn. Per tot això demanem que es retire el projecte i es millore la futura regulació valenciana de la pesca fluvial en tots els aspectes: jurídic, participatiu, democràtic i sostenible amb els nostres ecosistemes.

AEMS Ríus amb Vida
Xúquer Viu
Ecologistes en Acció


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.