Aturats, famílies nombroses, intergeneracionals i jubilats d’Almussafes tenen l’aigua bonificada

Aturats, famílies nombroses, intergeneracionals i jubilats d’Almussafes tenen l’aigua bonificada

L’Ajuntament d’Almussafes va triar el ple ordinari del dijous per a aprovar una modificació de la disposició addicional primera del Reglament de Servicis d’Aigua potable i manteniment del Clavegueram de la població, amb la que establix noves variables al règim de bonificacions que s’ha aplicat en els rebuts de l’any 2014, tendents a beneficiar a pràcticament el 80 % de la població.

En concret, s’han inclòs nous beneficiaris, establint-se una bonificació per a les unitats familiars els ingressos de les quals no superen els 35.000 euros anuals i a aquelles que aconseguisquen un 15% de reducció del cabal consumit respecte al de l’any anterior. Així mateix, s’han facilitat els requisits per a obtindre l’ajuda econòmica per part dels col·lectius que ja es beneficiaven d’ella, com és el cas dels jubilats i pensionistes, desocupats i famílies nombroses i intergeneracionals. També s’establix una exempció social per a poder atendre aquelles famílies afectades per la crisi, amb l’objectiu d’evitar talls de subministrament d’aigua per impagament mentres dure la dita situació.

Tal com es va anunciar des del consistori d’Almussafes, l’objectiu prioritari de la política relativa a l’aigua potable passava per fomentar l’ús més racional i eficient d’este bé, a més d’aplicar mesures per a aconseguir aconseguir una reducció progressiva en els rebuts d’aigua, és a dir, un preu més just i equitatiu per a tots els veïns de la localitat.

Fonts municipals asseguren que la instal·lació dels comptadors d’aigua en el nucli urbà va propiciar la reducció substantiva de la quantitat d’aigua consumida en la localitat, no sols per la conscienciació ciutadana en el consum, sinó també per accions com la sectorització de la xarxa de l’aigua potable i la instal·lació de vàlvules de control per a evitar pèrdues en la xarxa de distribució, mesures que han format part del procés del control del consum d’aigua desenrotllat per part de l’ajuntament des de l’any 2009.

De fet, en el 2008 només en el nucli urbà es van consumir 1.384.010 metres cúbics d’aigua, una xifra que després de l’aplicació de les esmentades mesures es va reduir gradualment, situant-se el consum en el 2009 en 1.264.710 metres cúbics, en el 2010 en 1.158.340 metres cúbics i en el 2011 en 950.390 metres cúbics.

La instal·lació dels comptadors de control i el pagament de l’aigua per part dels veïns de la localitat va permetre així mateix, una major consciència social i responsabilitat quant al consum, que en el 2012 es va establir en 817.880 metres cúbics i en el 2013 es va reduir a 633.450 metres cúbics.

Complit l’objectiu, l’Ajuntament va aprovar, al Gener del passat any, unes bonificacions als col·lectius més sensibles des del punt de vista social i econòmic, ja que, tal com va comentar l’edil de Medi Ambient, Jesús Salesa “l’estat de benestar obliga que des dels poders públics garantim que estos veïns reben ajudes i prestacions públiques adequades”.

Els Parats, les famílies nombroses i intergeneracionals, els jubilats i pensionistes i els parats amb família nombrosa van ser els primers beneficiaris de la mesura, aprovada en sessió plenària i que els suposava una reducció en el rebut referit al consum d’aigua que oscil·lava entre els 7 i els 24 euros trimestrals. En eixe moment, des de l’equip de govern ja es va comentar que es pretenia continuar premiant el consum responsable, establint noves bonificacions entre els ciutadans i, del resultat de l’informe presentat per l’empresa concessionària del servici, en el que s’establix que el consum del 2014 ha sigut de 552.110 metres cúbics, passant d’un consum mitjà per persona i dia de més de 450 litres en el 2008, a menys de la mitat d’eixa quantitat durant el passat any, es desprén la gran conscienciació de la ciutadania.

Rebuts més barats per al 2015

Per això, ahir dijous, la corporació municipal va donar llum verda a la proposta de l’alcaldia d’incloure, així mateix, com a beneficiaris de les bonificacions a totes aquelles unitats familiars, de qualsevol tipus o nombre de membres, que aconseguisquen un 15% de reducció del cabal consumit, respecte a l’any anterior, establint que esta mesura s’aplicarà d’ofici en el primer trimestre d’enguany. “Amb això, este col·lectiu podrà veure reduït el seu rebut trimestral fins en 11 euros”, destaca l’edil delegat de Medi Ambient.

Així mateix, enguany també veuran reduïdes les seues tarifes per consum en altres 11 euros trimestrals aquelles famílies que no superen uns ingressos anuals de 35.000 euros. La bonificació equivaldrà a l’import de la tarifa del primer escaló del servici, establida en 24 m3, i de la quota de clavegueram del primer escaló.

Una altra de les novetats incorporades en règim de les bonificacions és la relativa a l’exempció social aplicada per a pal·liar situacions d’emergència social  o necessitat com a conseqüència de la recessió econòmica. “En este cas, l’exempció es tramitarà d’ofici des del Departament de Benestar Social i amb això evitarem que es genere una situació de tall de subministrament d’aigua potable per impagament del rebut”, argumenta Salesa.

Amb la finalitat de facilitar les peticions de les ajudes per part dels col·lectius que ja eren beneficiaris, s’han modificat els ingressos de la unitat familiar en el cas dels jubilats i pensionistes i les famílies en desocupació i desocupada, ja que en compte de no superar uns ingressos anuals equivalents a 3 vegades l’IPREM per a reduir el seu rebut en 15 euros, es passa a no superar els 35.000 euros anuals. Finalment, en el cas de les famílies nombroses i aquelles catalogades com intergeneracionals, els ingressos no hauran de ser superiors a 40.000 euros per a obtindre un estalvi de 18 euros trimestrals.

“Amb esta iniciativa aconseguirem que un 80% dels nostres veïns abonen menys diners en els seus rebuts de l’aigua”, conclou Salesa.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.