Els congressistes assistents al VII Congrés Europeu sobre el control de mosquits, entre els qui figuren els màxims responsables de les organitzacions d’aquests insectes a Àfrica, Amèrica i Europa, van contemplar en la Partida del Malvinar de l’Albufera, a Sueca, fumigació aèria simulada en zona protegida i van veure “in situ” la utilitat del dron per a combatre les plagues de mosquits en aiguamolls.
El regidor d’Agricultura del consistori suecà, Dimas Vázquez; el director del Parc Natural de l’Albufera, José Segarra i la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de València van assistir a l’acte acompanyats del president de l’associació nacional de mosquits, EMCA, a Espanya, Rubén Bueno i del gerent de Lokímica, Noé García.
Ells van qualificar de molt positiu l’ús d’aquests mitjans per a combatre les plagues i més en espais protegits i aiguamolls. L’helicòpter sire per a grans extensions de terreny mentre el dron per a zones concretes.
L’helicòpter s’utilitza en casos específics i el dron prestarà servei en la província de València per a potenciar i facilitar el treball de prevenció i eradicació de possibles focus i plagues d’aquests insectes a més d’utilitzar-se per a controlar espècies arbòries, com les palmeres per a verificar si estan afectats o no pel morrut roig. Els models que executen aquestes tasques són d’una grandària i prestacions molt menors al que entrarà en servei per a combatre als mosquits.
Amb la incorporació dels drones, els tècnics detecten els possibles focus ocults a simple vista o en zones no visibles on es poden donar les condicions necessàries per a la reproducció de diferents espècies de mosquits.
Poder detectar, controlar i actuar amb antelació en aquestes zones és fonamental per a evitar futures plagues que suposen qualsevol problema d’insalubritat en l’entorn més proper.
El dron que treballarà en la zona del Saler, i en aquelles on els consistoris de la província de València ho sol·liciten, pot sobrevolar uns 300 metres des del punt de control del pilot en terra. Té uns 20 minutos d’autonomia i li permet controlar de forma aèria àmplies extensions que a peu constarien molt més temps, o senzillament no són accessibles per a una persona.
El gerent de Lokímica, Noé García, ha explicat que ara el següent pas és utilitzar el dron per a fumigar. El pràctic és un dron amb un desplaçament de 30 minuts amb 50 quilos de pes. Crec que per a juny o abans d’agost és quasi segur que estiga operatiu”, ha anunciat.
L’ocupació del dron estalvia temps, millora la detecció de possibles focus, permet economitzar els productes químics en delimitar l’àrea d’actuació, i possibilita tenir la informació actualitzada de l’estat del terreny on ha d’actuar-se (si és zona humida, seca, amb vegetació o no…) i adoptar el millor tractament.
El dron incorpora una càmera que permet gravar imatges, adaptar càmeres tèrmiques i obtenir dades que reflectisquen l’índex de fotosíntesi en el terreny que cobrisca. El nombre de drones que complisquen aquest servei anirà incrementant-se en funció de les necessitats que es presenten, i aniran implantant-se en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.
O.R.