Ford vulnera la llibertat d’expressió en retirar cartells de CGT

Ford vulnera la llibertat d’expressió en retirar cartells de CGT

Malgrat que Ford Espanya ja ha sigut condemnada en ferm pels tribunals de justícia per impedir de manera continua l’exercici de la llibertat sindical a la secció de CGT, de nou la direcció de la multinacional de l’automòbil es decanta pel sindicalisme reformista, per a evitar que un model reivindicatiu i contrari a les retallades tinga les mateixes opcions que els sindicats favorits de l’empresa.

Després de la convocatòria oficial d’inici del període d’eleccions sindicals per a renovar el Comitè d’empresa en Ford Espanya, el passat 1 de febrer la CGT va procedir a col·locar uns cartells de precampanya (temps legalment establit, en el qual encara no es pot demanar directament el vot, però sí difondre anàlisi i propostes) que ràpidament van ser arrancats dels espais en els quals la pròpia adreça estableix que són llocs autoritzats per a la propaganda electoral. Com a estratègia de la campanya de CGT, en els primers cartells no estaven incloses les nostres sigles, que sí es van posar en la següent pagada del mateix cartell dissenyat pels nostres col·laboradors gràfics.

En un escrit lliurat per la direcció de Recursos Humans amb data 3 de febrer de 2015, l’empresa es fa responsable de la retirada dels cartells i acusa de la pegada dels mateixos a CGT, a pesar que diu no saber que els havia col·locat aquesta secció sindical, anunciant que seguirà impedint la seua difusió (i açò que en aqueixa data ja s’havia distribuït per la fàbrica el segon cartell, que ja porta les sigles de la nostra organització) i amenaçant amb accions penals contra la CGT-Ford.

Davant aquest greu i directe atac a la llibertat d’expressió i a l’exercici del dret a l’acció sindical en l’empresa, clarament reconeguts per les legislacions espanyola i internacional, la CGT manifesta la seua total repulsa a aquesta continuada política de discriminació i repressió a les idees i projectes legítims que representa la CGT, al mateix temps que volem respondre a les frèvoles acusacions que l’adreça de Ford ens imputa.

En primer lloc, cal aclarir que el fet que en el cartell aparega una persona amb una bossa de plàstic en el cap, té la intencionalitat de representar a una persona (lògicament un treballador de Ford, ja que és l’espai en el qual estem actuant) a la qual no se li deixa respirar per les moltes pressions i fins a opressions que pateix en el seu lloc de treball. Que Recursos Humans vulga veure alguna al·lusió al terrorisme islamista que pateix Occident és fruit de la seua deformada visió de la realitat. És evident que altres persones podrien haver trobat una vinculació d’aqueixa imatge amb les tortures a presos a Guantánamo o Abu Ghraib.

Respecte a l’opinió d’aquests directius sobre el supòsit mal gust del cartell, respectuosament ens agradaria preguntar-los si no consideren també de mal gust exposar als treballadors de les cadenes de producció a uns ritmes cada vegada més abusius, sense deixar-los descansar ni estar amb les seues famílies el temps necessari, sotmetent-los a un sistema de descans i menjars que estan deteriorant la seua salut física i psíquica.

Tampoc hem tingut ocasió de conèixer la seua preocupació per la forma en què es pressiona, sense cap dissimule, als nous empleats perquè s’afilien al sindicat favorit de la direcció si volen que els renoven el contracte, ni podem entendre que unes persones tan sensibles hagen establit que centenars de treballadors, amb l’experiència, professionalitat i els coneixements de sobra demostrats, hagen sigut sistemàticament exclosos de la promoció de grau salarial, castigant-los injustament per la seua afiliació sindical a la CGT, com ben s’encarregaven de recordar-los els comandaments per a animar-los a canviar de sindicat.

Tampoc sembla inquietar a l’exigent adreça de Ford, que un dels seus directius forme part de la direcció de la mútua Asepeyo, sabent que les mútues són ara entitats que també es dediquen a la sanitat, però més estrany resulta que des del poder polític i sindical se’ls transferisquen competències que són de la Sanitat Pública. No considerem de rebut que aquestes persones siguen les que miren amb lupa les nostres baixes i historials mèdics, establint estratègies de persecució i pressió tractant-nos de delinqüents i dedicant a la persecució de les persones de baixa els recursos que es neguen per a hospitals i tractaments a malalts com els de l’hepatitis C.

És lamentable que quan fa amb prou faenes unes setmanes que tots els sectors de la societat occidental s’han manifestat contra l’integrisme ideològic i en defensa de la llibertat d’expressió, amb motiu de l’atemptat al setmanari francés Charlie Hebdo, comprovem que aqueixa llibertat d’expressió segueix amenaçada en molts altres llocs, fins i tot en països amb sistemes democràtics com el nostre. Per açò insistim a reivindicar davant Ford Espanya el nostre dret a exercir responsablement aqueixa llibertat, amb els textos i imatges que vam crear oportuns, sense haver de sotmetre’ns prèviament a la censura del departament de Recursos Humans.

No volem acabar sense assenyalar que el sistema de capitalisme salvatge també té molt d’integrista en seguir defensant activitats i valors injusts, que ja han demostrat la seua perillositat per al ben comú i la pau, com el culte als diners, la competitivitat, el comerç d’armes, l’espoli dels recursos naturals o l’explotació de la mà d’obra.

Si les classes dirigents, tant polítiques com a econòmiques, han reconegut el dret dels periodistes i humoristes a publicar textos i imatges satírics sobre Mahoma, el Papa o els reis (encara que aqueixos líders mundials no compartisquen aqueix estil, no arribem a entendre com es vol prohibir que es critiquen, amb imatges simbòliques però molt representatives, les polítiques desafortunades d’una empresa determinada o les persones que la dirigeixen, per molt bé pagades que estiguen.

La CGT es declara absolutament innocent de les acusacions llançades per la direcció de Ford Almussafes, se sent legalment autoritzada a realitzar la seua pròpia campanya electoral (perquè no creiem que haja de ser l’empresa la que impose el que hem d’explicar a la plantilla, que és molt) i ens reservem el dret a actuar judicialment si l’adreça persisteix en l’actitud de posar traves a la llibertat d’expressió i a la llibertat sindical.

Secció Sindical de CGT en Ford


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.