Pèrdues actuals en la campanya citrícola en algunes zones de més de 125 milions

Pèrdues actuals en la campanya citrícola en algunes zones de més de 125 milions

Un estudi elaborat per La Unió de Llauradors estima que les pèrdues directes per als productors de cítrics en algunes comarques de la Comunitat Valenciana són superiors durant el que es porta de campanya als 125 milions d’euros.

Si bé la campanya citrícola no és bona en altres zones de la Comunitat Valenciana, les majors pèrdues se centren en les comarques de la província de València del Camp de Túria, la Ribera Alta i la Baixa i el Camp de Morvedre, on es parla ja com una de les pitjors des de fa molt temps amb preus semblants als de fa cinquanta anys.

L’estudi està basat en dades oficials, tant en superfície cultivada com en produccions i preus. Per a fer-se una idea de la magnitud de les xifres cal indicar que solament els citricultores de les comarques de les Riberes de València, i Camp de Turia i Morvedre perdran, al no ingressar, per exemple l’equivalent al 25% dels beneficis de Mercadona durant tot l’any 2013.

Se centra de moment l’estudi en les comarques més perjudicades com són la Ribera Alta i la Ribera Baixa; el Camp de Túria i el Camp de Morvedre, i cal tenir en compte que encara queda campanya tant en estes com en altres zones. La comarca on hi ha majors pèrdues   és la Ribera Alta amb més de 61 milions d’euros, seguida del Camp de Túria amb 34 milions i la Ribera Baixa i el Camp de Morvedre amb 16,5 i 13 milions, respectivament.

Per espècies varietals destaquen amb 87,5 milions d’euros les taronges, la varietat de les quals més afectada amb escreix resulta la Navelina i en mandarines amb 37,5 milions d’euros les pèrdues se centren fonamentalment en la varietat Clemenules.

Els citricultors afectats han vist com els preus que reben per la seua fruita, en el millor dels casos, oscil·len entre els 5 i els 12 cèntims d’euro per kg en taronges i clementines, la qual cosa a més d’un li ha recordat els preus que percebien els seus avis fa moltíssims anys.

La Unió considera urgent que tant la Conselleria com el Ministeri d’Agricultura, principals culpables per acció o omissió d’aquesta situació catastròfica “es posen a treballar de debò i facen polítiques adequades d’una vegada per totes que afavorisquen als llauradors i no a uns pocs lobbies que solament representen a quatre i que arruïnen al camp valencià”.

En lloc d’actuar segons La Unió “hi ha una passivitat total dels poders públics que miren cap a tots els costats menys on deurien mirar, que és evitar la mort de l’agricultura en general i en concret de la citricultura valenciana. No hi ha hagut en els últims anys ni una sola reunió entre el sector i la Conselleria d’Agricultura per a analitzar la situació de les diverses campanyes citrícoles”. D’altra banda, La Unió demanda així mateix la unitat de tots els citricultors per a exigir solucions perquè en el bar no es resolen els problemes”.

La Unió de Llauradors


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada