Prop de 200 persones s’han concentrat aquest matà a l’Assut d’Antella per a exigir la plena recuperació del Xúquer i de l’Albufera i contra el transvasament d’aigua des d’Alarcón cap Alacant.
A la concentració han acudit representants de nombroses organitzacions ecologistes, socials, sindicals i agrà ries. Entre els representants polÃtics regidors d’una quinzena de pobles de la Ribera, representants de Podem, els alcaldes del PSPV d’Antella i Sumacà rcer, el diputat de CompromÃs al Congrés Joan Baldovà i el diputat autonòmic i candidat d’EUPV a les pròximes eleccions Ignacio Blanco.
En primer lloc ha pres la paraula Pedro DomÃnguez de la Ribera en Bici, i a continuació Roger Pons, president de Xúquer Viu, ha llegit el manifest de la convocatòria en que s’ha criticat la decisió de la USUJ d’acceptar el transvasament de 12 hm3 d’aigua a l’any des d’Alarcón a canvi de que els paguen l’aigua. Aquesta decisió suposa una doble pèrdua d’aigua: per una part la que ja no durà el riu i de l’altra la que s’extraurà de l’aqüÃfer de la Plana, a la Ribera, el qual ja està en prealerta i que és un recurs valiosÃssim en cas de sequera forta.
El Ministeri d’Agricultura i la Generalitat que haurien de vetllar pel bon estat dels rius i de l’Albufera han actuat pressionant en favor d’interessos privats a costa de posar en perill la supervivència dels dos tresors valencians. Però l’à nsia del lobby d’Alacant és tan gran que fins i tot no en tenen prou amb aquest transvasament des d’Alarcón i continuen demanant el de Cortes de Pallà s, per a portar-se tota l’aigua del Xúquer. La volen de la Marquesa i d’Alarcón, de Cortes i d’Antella. Tota l’aigua del riu per a l’especulació i el negoci, sense importar-les en absolut la situació de sobrexplotació i degradació del Xúquer i l’Albufera.
Considerem altament negativa l’actitud del Ministeri i la Generalitat al permetre o impulsar aquesta decisió tan nefasta com innecessà ria, ja que si funcionara la dessaladora de Mutxamel, ja terminada, podria generar el doble d’aigua que s’agafà des d’Alarcón i a un preu similar o inferior.
Com deia recentment un periodista que coneix bé aquest tema: “Té algun sentit portar aigua des de centenars de quilòmetres de distà ncia a costa de reduir les garanties dels regants tradicionals del Xúquer, de l’abastiment de València i à rea metropolitana, dels cabals ambientals del Xúquer i l’Albufera o de sobreexplotar els aqüÃfers de la Plana Sud de València, quan a uns quilòmetres disposes d’una font d’aigua dessalada en connexió amb els grans centres de distribució?”
Però darrere de tota aquesta operació també està la venda d’aigua per a interessos econòmics particulars, en un mercadeig que intenta apropiar-se d’un bé públic com és l’aigua. Però no oblidem que aquesta operació està impulsada i emparada pels que haurien de defensar eixe carà cter de l’aigua com a bé públic: la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya, a través de la Confederació Hidrogrà fica del Xúquer.
Volem que tan el Xúquer com l’Albufera estiguen vius per gaudir-los nosaltres i els nostres descendents. Cridem a la societat riberenca i valenciana a mobilitzar-se en defensa del Xúquer i de l’Albufera, perquè sense aigua no hi ha futur.
Xúquer Viu
Declaracions d’Ignacio Blanco, sÃndic d’EUPV a les Corts Valencianes
“Des d’EUPV defensem el futur del Xúquer i l’Albufera, que és el futur de la comarca de la Ribera, dels pobles i les ciutats, i per tant de les persones, d’aquesta generació i de les futures, front a la sobreexplotació dels aqüÃfers de la Manxa, front als transvasaments que pretenen deixar sense cabdal el nostre riu. Front a tot això, front els interessos comercials i especulatius, defensem el nostre territori”.
EUPV