Concentració a l’assut d’Antella: “El Xúquer no es ven!”

Concentració a l’assut d’Antella: “El Xúquer no es ven!”

Prop de 200 persones s’han concentrat aquest matí a l’Assut d’Antella per a exigir la plena recuperació del Xúquer i de l’Albufera i contra el transvasament d’aigua des d’Alarcón cap Alacant.

A la concentració han acudit representants de nombroses organitzacions ecologistes, socials, sindicals i agràries. Entre els representants polítics regidors d’una quinzena de pobles de la Ribera, representants de Podem, els alcaldes del PSPV d’Antella i Sumacàrcer, el diputat de Compromís al Congrés Joan Baldoví i el diputat autonòmic i candidat d’EUPV a les pròximes eleccions Ignacio Blanco.

En primer lloc ha pres la paraula Pedro Domínguez de la Ribera en Bici, i a continuació Roger Pons, president de Xúquer Viu, ha llegit el manifest de la convocatòria en que s’ha criticat la decisió de la USUJ d’acceptar el transvasament de 12 hm3 d’aigua a l’any des d’Alarcón a canvi de que els paguen l’aigua. Aquesta decisió suposa una doble pèrdua d’aigua: per una part la que ja no durà el riu i de l’altra la que s’extraurà de l’aqüífer de la Plana, a la Ribera, el qual ja està en prealerta i que és un recurs valiosíssim en cas de sequera forta.

El Ministeri d’Agricultura i la Generalitat que haurien de vetllar pel bon estat dels rius i de l’Albufera han actuat pressionant en favor d’interessos privats a costa de posar en perill la supervivència dels dos tresors valencians. Però l’ànsia del lobby d’Alacant és tan gran que fins i tot no en tenen prou amb aquest transvasament des d’Alarcón i continuen demanant el de Cortes de Pallàs, per a portar-se tota l’aigua del Xúquer. La volen de la Marquesa i d’Alarcón, de Cortes i d’Antella. Tota l’aigua del riu per a l’especulació i el negoci, sense importar-les en absolut la situació de sobrexplotació i degradació del Xúquer i l’Albufera.

Considerem altament negativa l’actitud del Ministeri i la Generalitat al permetre o impulsar aquesta decisió tan nefasta com innecessària, ja que si funcionara la dessaladora de Mutxamel, ja terminada, podria generar el doble d’aigua que s’agafà des d’Alarcón i a un preu similar o inferior.

Com deia recentment un periodista que coneix bé aquest tema: “Té algun sentit portar aigua des de centenars de quilòmetres de distància a costa de reduir les garanties dels regants tradicionals del Xúquer, de l’abastiment de València i àrea metropolitana, dels cabals ambientals del Xúquer i l’Albufera o de sobreexplotar els aqüífers de la Plana Sud de València, quan a uns quilòmetres disposes d’una font d’aigua dessalada en connexió amb els grans centres de distribució?”

Però darrere de tota aquesta operació també està la venda d’aigua per a interessos econòmics particulars, en un mercadeig que intenta apropiar-se d’un bé públic com és l’aigua. Però no oblidem que aquesta operació està impulsada i emparada pels que haurien de defensar eixe caràcter de l’aigua com a bé públic: la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Volem que tan el Xúquer com l’Albufera estiguen vius per gaudir-los nosaltres i els nostres descendents. Cridem a la societat riberenca i valenciana a mobilitzar-se en defensa del Xúquer i de l’Albufera, perquè sense aigua no hi ha futur.

Xúquer Viu

Declaracions d’Ignacio Blanco, síndic d’EUPV a les Corts Valencianes

“Des d’EUPV defensem el futur del Xúquer i l’Albufera, que és el futur de la comarca de la Ribera, dels pobles i les ciutats, i per tant de les persones, d’aquesta generació i de les futures, front a la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa, front als transvasaments que pretenen deixar sense cabdal el nostre riu. Front a tot això, front els interessos comercials i especulatius, defensem el nostre territori”.

EUPV


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.