El nou Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del Parc Natural de l’Albufera segueix sense considerar com “una espècie a protegir” a els qui l’habitem. Malament anem. Eixim de Guate-mala i entrem en Guate-peor? Al vist, sÃ. El resultat del projecte de PRUG del nostre relaxat govern valencià denota falta d’experiència i de sensibilitat; escà s o nul coneixement del territori, llija’s de la geografia fÃsica i humana; i a més de poc treball que, tot siga dit de pas, sà que han donat a les parts implicades per a no fer-los ni repajolero cas. En aqueix sentit s’estan manifestant des dels diversos sectors afectats.
Veurem com es pronuncia l’aparell propagantÃstic del PP valencià . Ja ho podem intuir: diran que són els qui millor ho han fet, els qui millor ho estan fent i els únics capaços de traure açò avant quan en realitat, l’ambient no està com per a anar disparant traques.
Afectats pel parc natural som la majoria d’els qui l’habitem. Afectats, i per què no implicats? Ningú ens ha convidat. Som ja damnificats? A saber. Com a exemple, suprem i determinant, l’esborrany del nou PRUG va ser remès per correu electrònic als membres de la Junta Rectora del parc després de sol·licitar-ho els interessats. I s’han mostrat sorpresos, sinó enutjats, pel contingut del projecte. Apuntava lÃnies més amunt que a molts se’ls va demanar opinió sobre les seues preferències, necessitats o criteris; i, al final, no se’ls ha fet ni cas.
Valga com a exemple que el projecte obvia l’article 39 de la Llei 11/1994 d’Espais Naturals Protegits, ja que no contempla un programa economicofinancer ni un pla de terminis. Vol dir açò que seran els ajuntaments, regants, hostalers, propietaris d’arrossars i altres camps de cultiu, els qui hauran de carregar amb els costos?
Participació, dià leg, democrà cia… parc natural construït des dels fonaments i els sectors afectats és el que mai de la vida s’ha vist acÃ. Existeix una Junta Rectora, açò sÃ, on estan quasi totes les parts afectades-implicades-damnificades. Però a la vista dels fets, sembla ser que els seus integrants estan per a justificar l’invent o com a sord mur de les lamentacions.
Ajuntaments, agricultors, empresaris hostalers instal·lats en el parc des d’abans que l’Albufera demanara auxili en començar a convertir-se en una claveguera, regants, entitats locals menors i pedanies han posat el crit en el cel. Entre tots han anunciat una pluja d’al·legacions al projecte.
“En aqueixes condicions, no volem parc natural”, ha dit més d’un davant un nou pla d’usos que els imposa les regles de joc mitjançant les quals se’ls encorseta per a tota la vida. És aquest PRUG, per tant, una provocació contra la conservació de l’Albufera i el seu entorn?
Les cases es construeixen des dels fonaments. I en aqueix sentit, bé farà l’administració autonòmica, i els seus tècnics, d’interpretar amb generositat totes i cadascuna de les al·legacions que es presenten. O davant l’evident inexistència d’un procés participatiu per a redactar un pla d’usos des dels propietaris i usuaris implicats en la base d’aquesta pirà mide mediambiental, no estaria de menys retirar el projecte i asseure’s al voltant de la taula. Lliguem bé els caps i treballem tots per l’objectiu comú de construir aquest parc de manera natural.
Josep Blay
Candidat a l’Alcaldia de Sueca per EUPV
Article publicat el passat dia 5 al diari Levante-EMV
El antinatural parque natural de L’Albufera