La Unió denuncia un enfonsament dels preus de la creïlla i la ceba en esta campanya

La Unió denuncia un enfonsament dels preus de la creïlla i la ceba en esta campanya

Els productors valencians de creïlles i cebes afronten aquesta campanya d’hivern amb els preus totalment enfonsats en l’actualitat, circumstància que repeteix el ja succeït amb la producció estival el que permet qualificar com a any negre per a ells, segons informa La Unió de Llauradors.

Els preus que perceben els llauradors no arriben ni a cobrir els costos de producció i recol·lecció i per a això molts pensen a abandonar les collites en el camp o destruir-les perquè no els compensa la despesa.

Les cotitzacions oficials no reflecteixen a més la realitat actual en camp. La mitjana dels dos últims mesos, segons el Ministeri d’Agricultura, és de 0,09 euros/kg en creïlla i de 0,10 euros/kg en ceba, encara que les que ofereix la Conselleria d’Agricultura s’eleven d’una forma desorbitada fins als 0,25 euros/kg en creïlla i els 0,20 euros/kg. Preus oficials al marge la veritat és que no existeixen quasi compres en origen i per tant la informació oficial dista molt del que succeeix realment.

Mentre en origen per als llauradors les cotitzacions fluctuen d’una campanya a una altra doncs les de l’actual són bastant més baixes que l’anterior (-184% en creïlla i -73% en ceba segons els preus del Ministeri), en destinació no obstant això es mantenen estables al llarg de les diferents campanyes amb un marge respecte al camp de més del 800% en els dos productes. L’anterior ve a corroborar que la gran distribució sempre repercuteix la fluctuació de mercat en el productor, sense que ningú controle els seus marges.

En el que sí es coincideix és que una de les causes d’aquesta situació es deu a la sobreproducció de tots dos productes tant en les comunitats autònomes productores a Espanya com en altres països europeus que ha inundat els mercats i per tant llançat a la baixa els preus que es paguen als llauradors.

Tot l’anterior ha provocat la saturació del mercat comunitari perquè el creixement de collites s’ha donat en tots els països productors de la UE. Per exemple alguns països com Itàlia han doblegat la seua producció de creïlles i a França sempre sol haver-hi un considerable excedent que ix després als mercats.

La Unió de Llauradors considera que cal cercar mesures eficaces davant situacions com les de les creïlles i cebes perquè lamentablement la nova Política Agrícola Comuna (PAC) no les contempla. La nova OCM de fruites i hortalisses hauria de donar resposta a aquestes situacions de crisis de mercat.

La Unió de Llauradors

* Fotografia de KENPEI / CC

 

Etiquetes

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada