L’educació infantil al punt de trobada

L’educació infantil al punt de trobada

Més de cinquanta persones s’han reunit este dissabte a la Casa de la Cultura de Corbera per participar en la Jornada de Punt de Trobada que enguany ha estat dedicada als Recursos per Educació Infantil per a l’aula i per a casa. En el conjunt de persones inscrites en esta Jornada, que han estat més de 70 però que el mal oratge i la situació de preemergència han reduït a 50 assistents, hi havia pares i pares, estudiants de Magisteri, mestres d’educació infantil i d’escoletes d’infantil de tota la Ribera i, també, d’altres comarques veïnes.

A les paraules de benvinguda, Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera ha afirmat que “l’educació infantil és una etapa educativa que hauria de ser d’escolarització obligatòria” i ha insistit que l’educació “és un instrument de gran precisió per transformar realitats, personals i col·lectives”. També ha comentat que la Conselleria d’Educació “insisteix a desenvolupar polítiques educatives més pròpies dels segle denou i a crear una atmosfera enrarida al voltant dels programes d’ensenyament en valencià, a més d’impulsar iniciatives de collita pròpia que ens allunyen cada vegada més d’aquells països bilingües i trilingües que viuen amb més naturalitat eixa doble o triple dimensió sociolingüística i que la viuen com un senyal de riquesa multicultural”.

Els primers a participar a la Jornada han estat Dani Miquel i Almudena Francés en un espai en què es conjugava les cançons populars i les rondalles valencianes. Almudena Francés ha fet un llarg recorregut per la rondallística valenciana, a més de citar bibliografia que pot resultar molt útil a les aules d’Educació Infantil. En la seua exposició, Almudena ha defés que els contes són històries màgiques que conviden els xiquets i els pares a endinsar-se en un món de sentiments i emocions que hem emmagatzemat com en una calaixera i que hi surten com un ullal d’aigua clara. Ha tractat d’explicar aquells ressorts dramàtics que hi ha a la nostra disposició per contar una història i que cada història té la seua cadència, un estat espiritual compartit per tots els qui l’escolten, assaborint cadascuna de les paraules i imaginant-se cada personatge amb tota riquesa de detalls. Fins i tot, ha tirat mà d’algun dels seus personatges i d’alguna de les seues contalles per analitzar no sols el seu esquema d’adaptació sinó els recursos que fa servir per deixar bocabadats els seu auditori.

Per la seua banda, Dani Miquel ha fet una reflexió sobre el mal que està provocant la cultura estandaritzada a aquella cultura més propera, farcida de referències geogràfiques, de saviesa quotidiana, la qual, fa un temps, encara estiraven amb fermesa dels nostres iaios i iaies però que, en l’actualitat, ha estat substituïda per una altra controlada per un mercat mundial de patrons repetitius i d’estètica plana. Ha tingut ocasió d’explicar també l’origen d’agunes cançons populars i el procés d’adaptació que ha hagut de realitzar per confeccionar-les a mida dels nous públics.

Com no podia ser d’un altra manera, ha acabat agafant la guitarra per cantar amb l’ajuda de la veu de tots els assistents cançons molt conegudes que sol interpretar quan l’auditori, als peus de l’escenari, li segueix les lletres apreses de tant repetir-les, de tant desganyitar-se, de tant acaronar-les amb la veu. Un i altre, tant Dani Miquel i Almudena han portat un bon grapat de materials -CDs, titelles, contes, etc- a fi que els/les participants en la Jornada pogueren tindre’ls a les mans i valorar-los didàcticament.

A continuació, Alícia Martí, en representació de l’entitat 1Entretants, la Xarxa Cooperativa d’Experiències TIC que es dedica a investigar i compartir recursos relacionats amb les noves tecnologies  per a emprar-los a l’ensenyament en valencià, ha fet, amb l’ajuda d’un prezzi, un recorregut per un inventari de recursos didàctics per a educació infantil. Durant la seua exposició, ha proporcionat molts enllaços interessants, des dels quals descarregar-se programes i aplicacions molts útils per a les aules d’infantil. Val a dir que les noves tecnologies que ens proporcionen instruments per a desenvolupar la tasca dels/de les mestres a les aules d’infantil, també modificaran profundament la manera de treballar, la formació dels professionals i la concepció que hi havia fa un temps de la transmissió de coneixements, fins i tot la mateixa definió del terme aprenentatge.

Per acabar, Joan Cortés ha explicat la manera d’organitzar eixides escolars perquè siguen la conseqüència d’un pla de treball dut a terme a l’aula i perquè cada eixida hi vaja acompanyada per uns beneficis educatius. En l’última part de la seua intervenció, ha fet propostes concretes d’eixides escolars al llarg i ample de la comarca de la Ribera i ha afirma categòricament que “en una eixida escolar podem plantejar-nos traslladar-nos cent quilòmetres, però que n’hi ha moltes que només hi cal creuar el carrer per trobar un paratge o un lloc molt interessant i pedagògicament estimulant”.

Gent de Trobada

 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.