Almussafes constitueix la comissió en defensa de la memòria històrica i democràtica

Almussafes constitueix la comissió en defensa de la memòria històrica i democràtica
  • Durant la sessió, la comissió va dictaminar l’aprovació del catàleg de vestigis contraris a la memòria històrica existents en el municipi

Almussafes acollirà la seua primera setmana temàtica dedicada a la recuperació de la memòria democràtica. El calendari d’actes dissenyat és fruit del compromís de l’ajuntament amb la coordinació, impuls, defensa i posada en valor de la memòria democràtica valenciana.

L’inici de tot el procés es va gestar al gener de 2016, quan el consistori municipal es va adherir a la Xarxa de municipis per a la posada en marxa de la Llei de la Memòria Històrica, creada des de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. El passat 14 de setembre, l’executiu va crear una comissió informativa especial per a conferir una major presència, singularitat i transparència a les actuacions municipals en defensa de la memòria històrica i els valors democràtics.

La sessió constitutiva de l’esmentat òrgan, que es reunirà amb una periodicitat bimensual i que està integrada per representants dels tres grups municipals, a més de comptar amb el cronista oficial, el gestor cultural i la funcionària al capdavant de l’arxiu municipal com a assessors, es va celebrar ahir dimecres 25 d’octubre.

L’edil, Terresa Iborra, qui ha assumit la delegació especial en defensa de la memòria democràtica, a més de presidir l’esmentada comissió informativa, destaca «la necessitat de preservar la nostra memòria democràtica com una expressió de llibertat i per tant hem d’actuar contra tots aquells vestigis que atempten contra la cultura democràtica».

Un dels principals punts tractats durant la sessió constitutiva es va centrar en l’anàlisi i posterior dictamen del catàleg de tots els vestigis contraris a la memòria històrica existents a Almussafes. L’esmentada investigació dels símbols commemoratius de la sublevació militar, la Guerra Civil i la Dictadura que encara no han sigut retirats en la localitat, ha sigut completada per part del cronista oficial, Cecilio Alcaraz, i l’arquitecte municipal.

«Hem de complir a les obligacions regulades en la Llei, 52/2007, de 26 de desembre, de memòria històrica, i per tant el següent pas és l’aprovació de la proposta per part del ple de l’Ajuntament perquè els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la Dictadura desapareguen definitivament dels nostres carrers», assenyala Iborra.

Entre les atribucions de la nova comissió informativa també destaca la participació i consens quant a la programació d’una agenda d’actes commemoratius dedicats a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, un calendari que ja ha sigut aprovat i que se celebrarà del 6 al 12 de novembre.

Una conferència inaugural, l’exposició L’Escola Il·luminada 1931-1939, l’espectacle teatral « La Carta (1931 1941), que té com a eix principal la memòria històrica, el recorregut per la València de la Segona República i les pel·lícules «Azur» i «Las trece rosas», són les principals activitats dissenyades per a fomentar entre els veïns i veïnes els valors universals de la convivència i la qualitat democràtica.

Este nou grup de treball, que es reunirà el tercer dilluns de mes amb una periodicitat bimensual assumix, així mateix, com a funció específica l’impuls d’activitats de sensibilització en l’àmbit educatiu, «principalment a través de les actuacions que realitze la delegació especial d’infància, de recent creació», afig la regidora.

La seua participació en estudis en coordinació amb la FEMPV sobre llocs i rutes vinculats a la Memòria Democràtica de la comarca de la Ribera Baixa i la proposta de protecció dins del Patrimoni Valencià és una altra de les atribucions de la comissió informativa especial.

Ajuntament d’Almussafes


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.