Indignació entre els caçadors de Sueca per l’anormal calendari de crema de la palla

Indignació entre els caçadors de Sueca per l’anormal calendari de crema de la palla
  • Acusen al govern local de no haver estat a l’altura de les circumstàncies / Des de la conselleria han programat cremes controlades fins al 30 de novembre, cinc dies després de la primera tirada

La gestió de la palla de l’arròs decidida per a enguany des de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha condicionat importants minves en la recaptació dels vedats de cacera d’aquàtiques de Sueca i Silla, els dos més importants del Parc Natural de l’Albufera.

Per les 27 replaces de Cullera (Sueca en va licitar 59), on se’ls ha dit que tenen l’aigua garantida, es va pagar més que l’any passat. Han passat de 32.750 euros de l’any 2016 a 48.350 d’enguany, és a dir, 15.600 euros més.

Sueca, en canvi, ha perdut 34.100 euros respecte a la temporada passada que havia marcat  una tendència a l’alça per segon any consecutiu. Si en 2016 recaptaren 152.600 euros, la caixa del diumenge passat es va quedar en 118.500. La minva de Silla fou d’uns 18.000 euros respecte als 134.000 de l’any anterior.

Indignació entre els caçadors de Sueca
Els caçadors de Sueca manifestaren el seu malestar abans de la subhasta de diumenge davant pel fet que l’entrada de l’aigua al vedat estarà condicionada a l’anormal calendari de crema de la palla establert des de la conselleria.

L’alcaldessa, Raquel Tamarit, havia obert un torn de paraules abans de la licitació i es va evidenciar l’estat d’indignació dels caçadors que acusen el govern local de no haver estat a l’altura de les circumstàncies. “Quan l’any que ve, els ‘patos’ facen més mal que mai a la collita de l’arròs, que reclamen indemnitzacions de la conselleria”, va observar un d’ells.

Enguany es cremarà en les zones més fondes de manera programada fins al 30 de novembre. La primera de les tirades està prevista per al dissabte 25 del mateix mes. I mentre no es creme no pot amollar-se l’aigua.

Així, es pot donar el cas de què en alguns ‘puestos’ no tinguen aigua fins a la segona de les tirades, el dissabte següent. Tradicionalment, a dates d’ara, tota la palla estava cremada i els dos vedats de Sueca estaven tancats i inundats o acabant-se d’omplir.

RBi


 La subhasta del vedat de Sueca recapta 118.500 euros

Este diumenge s’ha celebrat la tradicional cita de la subhasta per a la temporada de caça d’aus aquàtiques en el vedat de Sueca, al lloc habitual, al Centre Municipal Bernat i Baldoví. La quantitat total recaptada enguany és sensiblement inferior a la de la darrera temporada, un fet que s’atribueix sobretot a la susceptibilitat del col·lectiu de caçadors per la qüestió del calendari de la crema de la palla de l’arròs.

En total, la Junta de Tirades de l’Ajuntament de Sueca ha aconseguit recaptar 118.500 euros, això significa que l’aportació s’ha reduït en un 22,35 % respecte a l’any anterior. Des de les 9 del matí i fins el migdia, les colles de caçadors han seguit la subhasta per tal d’aconseguir el millor “puesto” per a la nova temporada.

La jornada ha estat presidida per l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit. La màxima representant del consistori va insistir, en la seua intervenció, en què des de l’Ajuntament i des del Consell Agrari presidit pel regidor d’Agricultura Salvador Campillo, també present, s’està treballant al màxim en les negociacions amb Conselleria per tal que  les condicions requerides per a la crema de la palla no interferisquen ni afecten a la pràctica cinegètica al terme de Sueca. Tamarit va donar totes les garanties del fet que els caçadors tindrien en esta temporada, com en les anteriors, un vedat en condicions i va afegir que es soltaria l’aigua tant prompte com es poguera per tal que esta arribe a tots els “puestos”.

L’alcaldessa va insistir en el benefici social que reporta l’activitat al poble de Sueca, atés que tot el recaptat, en esta ancestral cita, es destina tradicionalment a la contractació temporal de personal de guàrdia de portes de tirades i a la millora dels camins agrícoles i infraestructures agràries.

En la subhasta d’enguany s’ha mantés pràcticament l’aposta més forta per les mateixes replaces que en les últimes temporades. La Mota ha tornat a estar la replaça més cotitzada, adjudicada en esta temporada per 6.800 euros, 1.500 euros menys que l’any anterior. A esta li segueix també com l’any passat la 10 del vedat nou, adjudicada per 6.600 euros, una xifra també inferior a la de la temporada passada que es va subhastar per 7.800 euros i després la 11 del vedat vell, també una de les més valorades en 2016, adjudicada enguany per 6.200 euros, en este cas 1.100 més que l’any anterior.

En el costat oposat, la xifra més reduïda que s’ha aportat per algunes replaces ha sigut de 200 euros, en alguns casos com ara la 25, la 32 o la 26 del vedat nou o la 2, la 21 o la 25 del vedat vell.

La primera tirada enguany serà el dissabte 25 de novembre. Les tirades seguiran els dissabtes 9, 16, 23 i 30 de desembre i a gener de l’any nou es podrà tirar els dissabtes 6, 13 i 20. En finalitzar la temporada, hi haurà els dies de càbila, del 22 al 26 de gener.

Ajuntament de Sueca


subhasta-vedat-cullera-2017

La millor subhasta de tirades de la història a Cullera

  • L’eufòria dels caçadors eleva un 47% la recaptació d’enguany / La licitació més alta l’aconseguix la replaça sis amb 6.500 euros

Es preveia bona i ha acabat sent la millor de la història. La subhasta de tirades d’aus aquàtiques celebrada este diumenge a Cullera va deixar la recaptació més alta de la història amb un total de 48.350 euros.

L’eufòria dels caçadors, encoratjats per l’expectativa d’una bona temporada, ha elevat per damunt del 47 % els diners recaptats respecte a l’any passat, quan tot i superar la barrera psicològica dels 30.000 euros la xifra va resultar al voltant de 8.000 euros inferior a la de 2015, any este últim que marca un abans i un després de les caigudes en picat de la crisi.

La replaça més cotitzada ha sigut la número sis, per la qual s’han pagat 6.500 euros. La segona ha resultat ser la 13, per la que els aficionats a la caça d’aus aquàtiques han oferit 5.000 euros. Ambdós se situen en la partida de la Bassa Rasa, on la temporada de caça de l’any passat es va capturar un nombre important de peces durant les primeres tirades.

En el costat oposat, les replaces 23 i 25 —al costat de la via— es convertixen en les menys demandades i al principi van arribar a quedar desertes, encara que finalment es van pagar 300 euros per cadascuna d’elles.

La subhasta de la Junta de Tirades va congregar uns 200 caçadors en l’Auditori Municipal del Mercat i va estar presidida per l’alcalde de la localitat, Jordi Mayor, qui va estar acompanyat pel regidor de Caça, Salva Tortajada.

Aigua garantida
Per la seua banda, des del Sindicat de Regants s’ha garantit que el vedat enguany comptarà amb aigua, una de les qüestions que sempre preocupa el col·lectiu de caçadors per la influència que té en la presència d’aus.

Jordi Mayor s’ha mostrat «molt satisfet» pel resultat final de la subhasta, perquè al seu juí «es demostra que els anys obscurs de la crisi han quedat arrere» i la continuïtat de la tradició cinegètica en el municipi «està més que garantida». Cal recordar que el vedat de Cullera se subhasta des del 1882.

Calendari
La tirada inicial tindrà lloc el 25 de novembre. A esta li succeiran una segona per al 9 de desembre, una tercera per al 16 i una quarta per al 23. Sense fer cap descans per les festivitats nadalenques, la quinta, sexta, sèptima i octava se celebraran el 30 de desembre i 6, 13 i 20 de gener, respectivament.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.