L’escassetat de producció de taronja avança les compres i eleva els preus fins a un 17%

L’escassetat de producció de taronja avança les compres i eleva els preus fins a un 17%
  • AVA-ASAJA lamenta que hi haja operadors comercials que hagen renunciat a defensar un preu just en el mercat i els insta a remar al costat dels agricultors

L’acusada disminució de la pròxima collita de mandarines i taronges a la Comunitat Valenciana –xifrada en un 27% inferior a la temporada passada segons una estimació inicial de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA)– ja està tenint les seues primeres conseqüències en el camp.

Davant la necessitat de garantir-se un subministrament amb la suficient antelació, molts operadors comercials estan mostrant un interès lleugerament superior a l’habitual per a aquestes dates de l’any per tancar operacions de compravenda amb els citricultors, la qual cosa s’està traduint en un avançament de les compres, sobretot de varietats tardanes de taronges, i en un augment generalitzat dels preus que arriba a ser del 17% en alguns casos.

D’acord amb una anàlisi de AVA-ASAJA elaborat a partir de les dades de la Taula de Preus de Cítrics del Consolat de la Llotja de València, les cotitzacions s’han incrementat respecte al mateix període de l’any passat en les dues varietats amb més implantació en la citricultura valenciana: tant en la Navelina (+17,5%) com en la Clemenules (+10,7%). Així mateix, hi ha encariments globals en altres varietats com la Okitsu (+14%), Owari (+10,2%), Marisol (+8,8%) o Loretina-Mioro (+6%).

Entre les varietats les compres de les quals alguns comerços s’han vist en la necessitat d’avançar amb vista a assegurar-se un volum amb el qual poder servir a la gran distribució europea es troben la Navel (preu màxim de 0,294 €/kg), Navel Lane Late (màxim de 0,306€/kg) i Clemenvilla (màxim de 0,306€/kg).

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “la llei de l’oferta i la demanda hauria de regir en tot mercat que es precie de ser competitiu, eficient i equilibrat. En aquest sentit, és lògic que si es preveu menys producció la campanya haja començat animada i amb un alça dels preus en camp. La nostra previsió de collita, que és una previsió i no pretén ser cap espècie d’aforament, no deu caminar desencaminada quan les coses s’estan desenvolupant així. Amb tot, no cal llançar les campanes al vol perquè encara és ràpid i perquè, encara que les cotitzacions acaben sent superiors, en molts casos no van a compensar de cap manera el descens general d’ingressos que patiran els productors valencians en el seu conjunt a causa d’aquesta disminució de la collita”.

Aguado lamenta que “a hores d’ara hi haja operadors comercials que hagen renunciat a defensar un preu just en el mercat” i els insta a “remar colze amb colze al costat dels agricultors per a evitar que seguisquen pagant els plats trencats i seguisquen abandonant els seus camps per falta de rendibilitat. Cal mantenir-se units perquè tots anem en el mateix vaixell”.

Quant als propis agricultors, el dirigent agrari fa una crida perquè actuen amb cautela i calma a l’hora de vendre la fruita.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.