Almussafes aprova el reglament del seu Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència

Almussafes aprova el reglament del seu Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència
  • Els centres educatius de la localitat realitzaran eleccions al setembre entre els alumnes per a seleccionar als seus membres

Almussafes ja es troba un pas més prop de la posada en marxa del seu Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència, un organisme amb el qual aquests dos col·lectius tindran un paper molt més actiu en la vida de la localitat.

Gràcies al mateix, l’Ajuntament disposarà d’una eina que li permetrà conèixer els interessos i necessitats dels xiquets, xiquetes i adolescents d’entre vuit i setze anys i involucrar-los d’una manera “real i efectiva” en qüestions relacionades amb aspectes determinants del seu desenvolupament com a persones com són la participació social, l’educació, la promoció del dret a la salut, el foment d’una societat intercultural en la qual es potencie la convivència i el respecte, l’impuls d’accions culturals, d’oci i esportives, la interacció amb diferents col·lectius generacionals i l’inici d’accions de gestió urbana i mediambiental.

“És el moment d’implicar d’una forma més activa als nostres menors en tot el relacionat amb Almussafes, perquè no sempre som conscients que tenen les seues opinions, una forma de veure les coses”, assenyala la regidora coordinadora de la iniciativa, Teresa Iborra, qui recorda que suposarà una gran oportunitat per a aprendre valors democràtics, millorar la seua creativitat, desenvolupar les seues aptituds per a parlar en públic i, per descomptat, decidir per ells mateixos”.

El passat 25 de juliol, el ple de la corporació municipal va aprovar aquest reglament, que fixa la finalitat, l’estructura, la composició i el seu funcionament. El Consell serà un òrgan exclusivament compost pels xiquets i xiquetes d’Almussafes que es constituirà amb la finalitat que s’involucren i participen en la societat en la qual viuen, i que es reunirà oficialment almenys una vegada al mes. Dels 19 integrants, 6 representaran als alumnes de segon i tercer cicle de Primària del CEIP Almassaf i 4 als estudiants d’aquests mateixos cursos del CEIP Pontet.

A més, també formaran part del consell 3 representants del primer cicle de l’ESO i altres 3 del segon cicle d’aquesta mateixa etapa. Finalment, el consell també ho integraran altres tres persones triades per discriminació positiva pels gabinets psicopedagògics i els claustres de professors dels centres “amb la finalitat de disposar d’un grup el més heterogeni possible per a garantir la representativitat de tots els xiquets i xiquetes”, per la qual cosa aquestes tres places estaran ocupades per joves en risc d’exclusió social i amb necessitats educatives.

Paral·lelament, el Consell es complementarà amb un Ple, un òrgan que estarà constituït per persones de diferents àmbits, relacionats amb la infància i que tindrà la funció d’escoltar, valorar i aprovar les propostes formulades en el Consell, i que es reunirà almenys una vegada a l’any. A més del president, que serà l’alcalde o la persona en la qual delegue, i del secretari, que haurà de ser nomenat pel president entre el personal municipal de l’Àrea d’Educació, formaran part del ple un representant de cada associació de pares i mares de l’alumnat, el director de cada centre, un representant de cada escola infantil de 0 a 3 anys, dos tècnics de les àrees municipals implicades en el desenvolupament del Pla Integral de la Infància i l’Adolescència i un representant de cada grup polític amb representació municipal.

Segell de Reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància
A la fi de setembre, els centres educatius convocaran eleccions entre els seus alumnes per a procedir a l’elecció dels representants del Consell, una convocatòria per a la qual serà necessària la instal·lació de les corresponents urnes. En elles s’arreplegaran els vots emesos pels estudiants i després del recompte es triaran formalment els primers integrants d’aquesta iniciativa, que està inspirada en els drets fonamentals descrits en la Convenció sobre els Drets del Xiquet de l’ONU, la Carta Europea dels Drets del Xiquet i diverses lleis relacionades amb la protecció a la infància i l’adolescència.

El passat 24 de maig, l’equip de govern va presentar aquest ambiciós projecte a la ciutadania en un acte en el qual van intervenir l’alcalde, el primer edil, Toni González, la regidora Teresa Iborra, el tècnic d’educació municipal, Alfonso López, així com dues alumnes procedents del Consell de Mislata, les quals van aportar el seu testimoni sobre el que ha suposat per a elles la seua participació en aquest comité consultiu.

En la mateixa línia, el consistori municipal va aprofitar el plenari per a aprovar la sol·licitud d’adhesió d’Almussafes a les Aliances Locals a favor de la Infància i l’Adolescència (ALIA) d’Unicef i poder obtenir així el Segell de Reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància concedit per aquesta entitat.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.