La gestió dels nivells de l’Albufera per part de la conselleria posa en perill arrossars

La gestió dels nivells de l’Albufera per part de la conselleria posa en perill arrossars
  • L’excessiva elevació d’aigua en les sèquies del parc natural amenaça amb desbordar les motes i posa en perill la collita, segons AVA-ASAJA

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) adverteix que els excessivament elevats nivells d’aigua d’aquests dies a les sèquies de les zones profundes del parc natural de l’Albufera amenacen amb rebentar els marges (coneguts com ‘motes’) dels camps d’arròs adjacents, una circumstància que provocaria la immediata inundació dels mateixos, sobrepassant l’altura de les espigues i causant la pèrdua de la collita.

Les àrees productives que corren el seriós perill de ser inundades representen fins al 20% de la superfície arrossera de l’Albufera, és a dir, unes 3.000 hectàrees repartides en les parts més baixes dels termes municipals situats al voltant del llac.

“Les sèquies van massa plenes i moltes motes es troben al límit –afirma el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado– pel que si hi haguera un episodi de pluja intensa, alguna cosa que sol ocórrer durant la campanya arrossera, hi hauria altes possibilitats que l’aigua es desbordara als camps. En aqueix cas, durant el cultiu resulta molt difícil reconstruir les motes a causa del complicat accés a les explotacions, de manera que en la majoria d’explotacions afectades es perdria la producció i el treball de tot un any”.

AVA-ASAJA recorda que el màxim responsable d’elevar les aigües fins a nivells tan alarmants és la conselleria d’Agricultura i Medi ambient, organisme que fa uns mesos va assumir el control de la Junta de Desaigüe de l’Albufera arran de l’obertura d’una investigació dels nivells hídrics per part de la Fiscalia Provincial de València.

Cristóbal Aguado assegura que “històricament el sector agrari venia gestionant les comportes del llac d’una manera professional i compatible amb les activitats econòmiques, culturals i ambientals desenvolupades en el parc natural. Després dels canvis esdevinguts al capdavant de la Junta de Desaigüe, només hem necessitat una campanya arrossera per a comprovar que l’Administració adopta mesures que posen en perill el cultiu”.

L’organització agrària adverteix que, abans de pujar fins a aquestes quotes els nivells de les sèquies, seria necessari adoptar almenys dues actuacions preventives d’una manera urgent: reforçar les motes, la conservació de les quals és competència de l’ajuntament de València; i d’altra banda, dragar els canals de l’Albufera per a facilitar el trànsit fluït de l’aigua i minimitzar riscos de desbordament.

La preocupació i el malestar entre els arrossers per aquest motiu es produeixen just en ple creixement vegetatiu de les plantes i mancant escasses setmanes per a iniciar la sega. D’acord amb les primeres estimacions de AVA-ASAJA, la producció s’està desenvolupant amb bastant normalitat i únicament caldria lamentar atacs del fong Pyricularia, afavorit per les condicions climàtiques, mentre que les malalties vinculades a la pudrició de les arrels de les plantes de moment no estan manifestant-se amb la mateixa virulència d’anys anteriors, la qual cosa podria deure’s a les autoritzacions excepcionals de la crema de la palla de l’arròs declarades en els últims exercicis.

AVA-ASAJA

  


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.