La ministra d’Agricultura presideix a Sueca la primera solta d’aigües de l’estiu

La ministra d’Agricultura presideix a Sueca la primera solta d’aigües de l’estiu
  • “Vorem què passarà”, va dir Fortea en desvetllar les relacions tirants amb la direcció del parc de l’Albufera per una obra de millora d’infraestructures ja adjudicada

Isabel García Tejerina, ministra d’Agricultura, es va reunir ahir a Sueca amb representants de la Comunitat de Regants de Sueca i d’altres usuaris del riu Xúquer. La trobada informal es va produir dins un viatge institucional en el qual la ministra va impartir una conferència a València i visità a Algemesí les obres de modernització de regadius del sector 23 de la Séquia Reial del Xúquer.

cartell-festes-almussafes-2017

Descarrega el programa de festes des d’ací

La Comunitat de Regants de Sueca havia preparat per a ahir, de manera extraordinària i coincidint amb el final de l’eixugó dels camps d’arròs, una segona “solta d’aigües” simbòlica. En aquesta ocasió, va estar presidida per la ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que va estar acompanyada pel delegat de Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues.

José-Pascual Fortea, president del col·lectiu de regants, va anunciar l’acte com “la primera solta d’aigües de l’estiu”. García Tejerina va tindre l’honor de fer girar la roda que obri les comportes dels Canos, entre les séquies Major i de Múzquiz. Al costat d’ella, la presidenta de la Confederació Higrogràfica del Xúquer, la suecana Mª Ángeles Ureña.

La ministra va confessar que no va poder estar a Sueca en la tradicional solta d’aigües del mes de maig per responsabilitats polítiques de transcendència com era la necessitat d’aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Fortea, va anunciar l’acord unànime de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de nomenar-la Comunera d’Honor de l’entitat suecana. García Tejerina es va mostrar gratament sorpresa en rebre la distinció.

La ministra va explicar que la Comunitat Valenciana és “molt important en tot el que té a veure amb el sector alimentari, per una banda, i per descomptat, en matèria d’aigua”. Es va mostrar agraïda per la deferència dels regants suecans, ja que “jo vaig volia estar el dia que es va celebrar la solta d’aigua, perquè en eixe acte se li dóna tot el valor de l’aigua per enriquir els camps”.

“Com que no vaig poder perquè havia d’atendre obligacions importants en Madrid, no volia deixar de fer aquesta visita a la Comunitat de Regants de Sueca”, justificà. “Sóc molt conscient de la importància de l’aigua, és font de riquesa, no només per als llauradors, sinó per al conjunt de l’economia de la Comunitat”, va afegir.

Crítiques a la direcció del parc de l’Albufera
Fortea va recordar que l’any passat havien demanat, i estan tots els tràmits fets per tal de realitzar les obres del Sequió de les Barraques. Es tracta d’una obra a la qual es va comprometre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’any anterior. “Està adjudicat i els diners a punt”, però, “vorem què passarà”, va dir, atenent les reticències que, segons Fortea, mostra la directora del Parc Natural de l’Albufera.

També va recordar, una vegada més, la vessant ambiental del conreu de l’arròs. I va assegurar que “el futur del Parc Natural de l’Albufera està garantit, sempre que s’eliminen els vertits d’aigües contaminades i que es mantinga el cultiu de l’arròs”. I va traslladar a la ministra la seua preocupació per la sobreexplotació a la qual està sotmesa el riu. “El Xúquer no dóna més de sí, és més, no té recursos per a garantir els usos actuals”, va dir en relació als diferents Plans Hidrològics aprovats.

Per últim, el president dels regants de Sueca i portaveu dels usuaris del Xúquer va destacar els bons resultats del Conveni d’Alarcón, a través del qual es va posar a disposició de l’interés general una infraestructura hidràulica privada, com és l’embassament d’Alarcón. En aquest sentit, va lamentar que “l’Abastiment d’Albacete, amb una visió estreta i localista, no haja complit amb els seus compromisos”. I va apostar per defensar aquest model que ha demostrat la seua capacitat per a “superar pacíficament un greu període de sequera des de 2005 a 2007, “facilitant la concòrdia en els 10 anys de normalitat següents”.

L’acte també va comptar amb l’assistència de membres de la Conselleria d’Agricultura, d’Iberdrola i representants dels principals sindicats agraris.

RBi


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.