El sistema tarifari de les elèctriques genera un sobrecost de 9,2 milions en el regadiu valencià

El sistema tarifari de les elèctriques genera un sobrecost de 9,2 milions en el regadiu valencià
  • AVA-ASAJA reclama al Govern que introduïsca canvis legislatius perquè les tarifes que paguen els agricultors s’ajusten al seu consum real d’electricitat

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) reclama al Ministeri d’Indústria que introduïsca un canvi legislatiu que permetria als agricultors pagar l’energia elèctrica que usen per al reg de les seues explotacions de manera molt més ajustada a la realitat del seu consum efectiu, ja que l’actual sistema tarifari que apliquen les companyies elèctriques no respon a la despesa real d’electricitat i genera un sobrecost anual de, almenys, 9,2 milions d’euros al regadiu valencià, d’acord amb les conclusions d’un estudi elaborat pels serveis tècnics d’aquesta organització agrària.

Efectivament, des que en 2008 la Unió Europea (UE) va obligar a Espanya a suprimir les tarifes especials que estaven vigents per a l’energia elèctrica empleada en l’extracció d’aigua subterrània amb finalitats agrícoles, les empreses del sector, al costat dels successius governs, van ser configurant un procediment de pagament que a la llarga s’ha revelat tremendament negatiu per als interessos dels agricultors perquè no està adaptat a les necessitats de les zones de regadiu i, en última instància, obliga als productors a pagar per una potència elèctrica que no estan consumint en realitat.

La clau d’aquest desajustament que perjudica als regants i afavoreix a les companyies elèctriques, amb el beneplàcit i la connivència dels governs de torn, es troba que el referit sistema tarifari únicament permet als agricultors -tant particulars com agrupats en entitats de reg- sol·licitar un únic canvi de potència anual.

La potència es regula en tres modalitats contractuals diferents –punta, pla i vall- que varien de preu en funció de la intensitat de la mateixa i la legislació vigent, en obligar als regants a calcular amb antelació la potència elèctrica que volen contractar al llarg de tot un any sense possibilitat de rectificar les seues estimacions basant-se en l’evolució del clima i les collites, els espenta a incórrer en sobrecostos.

AVA-ASAJA, tal com s’apuntava a l’inici del comunicat, estima que el sobrecost anual que afronta el regadiu valencià se situa entorn dels 9,2 milions euros. Els serveis tècnics d’aquesta entitat agrària subratllen, a més, que es tracta d’una avaluació summament conservadora, ja que a l’hora d’establir-la només s’han tingut en compte les al voltant de 153.000 hectàrees que usen aigües subterrànies, i per tant energia elèctrica, d’una superfície total de regadiu a la Comunitat Valenciana pròxima a les 300.000 hectàrees.

No es pot perdre de vista, no obstant açò, que en bona part de les 150.000 hectàrees que empren aigües superficials es veuen obligats a recórrer també a l’electricitat per a rebombejar l’aigua d’una zona a una altra, de manera que si s’haguera inclòs aqueixa variable en l’informe el sobrecost, calculat a partir d’una mitjana de 60 euros per hectàrea, seria encara major.

La proposta legislativa que AVA-ASAJA llança al Ministeri d’Indústria per a acabar amb aquesta situació clarament abusiva per part de les companyies elèctriques resulta tan senzilla com a eficaç i consisteix, simplement, a autoritzar als agricultors a sol·licitar dos canvis de potència a l’any, en lloc d’aqueix únic canvi que està permès en l’actualitat. Així, els regants, sempre a la vista del desenvolupament del clima i els cultius, podrien determinar amb molta major precisió quins són les seues necessitats reals de potència elèctrica per a efectuar els riscos i contractar-la en virtut d’aqueixa anàlisi més ajustada.

“El que demanem és lògic, just i raonable”, assegura el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado. “L’agricultura –explica- està sotmesa a una casuística molt diversa i el normal seria que se’ns proporcionaren les eines necessàries en matèria energètica per a poder adaptar-nos a les circumstàncies que es vagen presentant. No volem pagar menys, però tampoc més del que necessitem ni consumim i l’autorització de dos canvis de potència a l’any ens facilitaria les coses i contribuiria a alleujar la situació d’un sector descapitalitzat i en crisi. Confie que el Govern i les elèctriques es mostren sensibles i receptius davant la nostra demanda”.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.