Fortea reclama diàleg a la direcció del Parc Natural davant la consellera d’Agricultura

Fortea reclama diàleg a la direcció del Parc Natural davant la consellera d’Agricultura
  • Un informe recent del CEDEX conclou que l’aigua que arriba a l’Albufera a través dels arrossars ho ha fa amb menys nutrients nocius que la que entra des del riu

“Volem una política que es nodrisca del consens, del diàleg i de la recerca de solucions per als problemes quotidians; volem deixar darrere una política d’aigua que enfrontava territoris, sectors i persones”, manifestà ahir el president de la Comunitat de Regants de Sueca en la tradicional solta simbòlica de l’aigua que ja comença a inundar els arrossars de la capital de la Ribera Baixa, que enguany ha estat presidida per Elena Cebrián, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

maig-2017-sueca-solta-aigua-2Fortea, que també és secretari de la Junta de desaigüe de l’Albufera, afirmà que feia pocs dies s’havia arribat a un acord entre la Consellería, Ajuntament de València i la mateixa junta sobre els nivells a mantindre en el llac a la llarga de l’any.

“Era un tema que havia donat molts titulars de premsa i del que s’havia parlat i escrit molt; pareixia impossible arribar a un acord, però en una actitud flexible i positiva de totes les parts s’ha aplegat a un acord”, va destacar”. Tot i això, va lamentar que “tirem molt de menys eixe talant dialogant en la direcció del parc”.

“Sabem que no és fàcil, però tampoc és una utopia” va dir Cebrián en referència a la necessitat d’arribar a un consens en la gestió i manteniment del Parc Natural de l’Albufera. I va afirmar que feia pocs dies que la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera va donar suport a la proposta de la Conselleria pel que fa a les mesures de regulació del desguàs del llac per tal d’organitzar la gestió de comportes i determinar els nivells hídrics necessaris per a garantir el bon estat ecològic del llac i el manteniment del conreu de l’arròs. La consellera destacà que aquest acord ha estat possible “gràcies a la participació i bona disposició de totes i totes” ha afegit Natural.

“Tranquils que no vaig a demanar diners”, ironitzà el president de la Comunitat de Regants abans de traslladar-li a la consellera algunes de les reivindicacions del col·lectiu. Entre les principals demandes va sol·licitar que s’agilitzen el pagament de les subvencions, especialment les ajudes agroambientals, i també els tràmits per poder realitzar les obres del sequió de les Barraques, a les quals ha recordat que es va comprometre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’any anterior.

L’arròs saneja l’aigua que arriba a l’Albufera, segons el CEDEX
Fortea va fet esment, també, a la vessant ambiental del conreu de l’arròs, tot recordant que el seu conreu és l’origen de la major part de l’aportació d’aigua de qualitat al parc. I va desvetlar un informe recent del Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (CEDEX), depenent dels ministeris de Foment i Agricultura. L’esmentat estudi conclou que l’aigua que arriba a l’Albufera a través dels arrossars ho ha fa amb menys nutrients nocius que la que entra des del riu.

maig-2017-sueca-solta-aigua-3A la tradicional solta simbòlica d’aigües de les séquies de Major i de Muzquiz, també es sumaren el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, i la Diputada Provincial de Turisme i regidora de l’Ajuntament de Sueca, Pilar Moncho, qui no han pogut comparéixer abans per motius d’agenda.

Tampoc faltaren la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, María-Ángeles Ureña; els secretaris autonòmics d’Agricultura i Desenvolupament Rural, i de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Francisco Rodríguez i Julià Álvaro, respectivament; el diputat en les Corts Generals, Joan Baldoví; la diputada a les Corts Valencianes, Graciela Ferrer; l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; l’edil d’Agricultura, Salvador Campillo; i el regidor de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo.

La llista d’assistents, un any més, fou llarga. Entre ells, Ramon Mampel i Cristóbal Aguado, presidents de La Unió de Llauradors i AVA-Asaja; José-Luis Mariner, president de la Cooperativa Valenciana del Camp Unió Cristiana; i Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu, entre altres.

RBi


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.