Fortea reclama diàleg a la direcció del Parc Natural davant la consellera d’Agricultura

Fortea reclama diàleg a la direcció del Parc Natural davant la consellera d’Agricultura
  • Un informe recent del CEDEX conclou que l’aigua que arriba a l’Albufera a través dels arrossars ho ha fa amb menys nutrients nocius que la que entra des del riu

“Volem una política que es nodrisca del consens, del diàleg i de la recerca de solucions per als problemes quotidians; volem deixar darrere una política d’aigua que enfrontava territoris, sectors i persones”, manifestà ahir el president de la Comunitat de Regants de Sueca en la tradicional solta simbòlica de l’aigua que ja comença a inundar els arrossars de la capital de la Ribera Baixa, que enguany ha estat presidida per Elena Cebrián, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

maig-2017-sueca-solta-aigua-2Fortea, que també és secretari de la Junta de desaigüe de l’Albufera, afirmà que feia pocs dies s’havia arribat a un acord entre la Consellería, Ajuntament de València i la mateixa junta sobre els nivells a mantindre en el llac a la llarga de l’any.

“Era un tema que havia donat molts titulars de premsa i del que s’havia parlat i escrit molt; pareixia impossible arribar a un acord, però en una actitud flexible i positiva de totes les parts s’ha aplegat a un acord”, va destacar”. Tot i això, va lamentar que “tirem molt de menys eixe talant dialogant en la direcció del parc”.

“Sabem que no és fàcil, però tampoc és una utopia” va dir Cebrián en referència a la necessitat d’arribar a un consens en la gestió i manteniment del Parc Natural de l’Albufera. I va afirmar que feia pocs dies que la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera va donar suport a la proposta de la Conselleria pel que fa a les mesures de regulació del desguàs del llac per tal d’organitzar la gestió de comportes i determinar els nivells hídrics necessaris per a garantir el bon estat ecològic del llac i el manteniment del conreu de l’arròs. La consellera destacà que aquest acord ha estat possible “gràcies a la participació i bona disposició de totes i totes” ha afegit Natural.

“Tranquils que no vaig a demanar diners”, ironitzà el president de la Comunitat de Regants abans de traslladar-li a la consellera algunes de les reivindicacions del col·lectiu. Entre les principals demandes va sol·licitar que s’agilitzen el pagament de les subvencions, especialment les ajudes agroambientals, i també els tràmits per poder realitzar les obres del sequió de les Barraques, a les quals ha recordat que es va comprometre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’any anterior.

L’arròs saneja l’aigua que arriba a l’Albufera, segons el CEDEX
Fortea va fet esment, també, a la vessant ambiental del conreu de l’arròs, tot recordant que el seu conreu és l’origen de la major part de l’aportació d’aigua de qualitat al parc. I va desvetlar un informe recent del Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (CEDEX), depenent dels ministeris de Foment i Agricultura. L’esmentat estudi conclou que l’aigua que arriba a l’Albufera a través dels arrossars ho ha fa amb menys nutrients nocius que la que entra des del riu.

maig-2017-sueca-solta-aigua-3A la tradicional solta simbòlica d’aigües de les séquies de Major i de Muzquiz, també es sumaren el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, i la Diputada Provincial de Turisme i regidora de l’Ajuntament de Sueca, Pilar Moncho, qui no han pogut comparéixer abans per motius d’agenda.

Tampoc faltaren la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, María-Ángeles Ureña; els secretaris autonòmics d’Agricultura i Desenvolupament Rural, i de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Francisco Rodríguez i Julià Álvaro, respectivament; el diputat en les Corts Generals, Joan Baldoví; la diputada a les Corts Valencianes, Graciela Ferrer; l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; l’edil d’Agricultura, Salvador Campillo; i el regidor de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo.

La llista d’assistents, un any més, fou llarga. Entre ells, Ramon Mampel i Cristóbal Aguado, presidents de La Unió de Llauradors i AVA-Asaja; José-Luis Mariner, president de la Cooperativa Valenciana del Camp Unió Cristiana; i Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu, entre altres.

RBi


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.