El Govern aprova destinar 7,3 milions a actuacions en la demarcació del Xúquer

El Govern aprova destinar 7,3 milions a actuacions en la demarcació del Xúquer
  • El muntant total de les tres resolucions aprovades en menys de tres mesos ascendeix a 42,5 milions d’euros, dels quals 22 milions d’euros tindran impacte directe en llits i infraestructures valencianes

El delegat de Govern va valorar ahir l’última decisió del Consell de Ministres que ha aprovat destinar 7,3 a actuacions en la demarcació del Xúquer per a reparar els danys ocasionats pels temporals històrics d’aquest hivern.

“Amb aquesta decisió, la quantitat que el Govern va a destinar a reparar els nostres llits, preses i embassaments aconsegueix més de 42 milions d’euros, dels quals, la meitat, aproximadament 22 milions d’euros tindran impacte directe la Comunitat”, ha subratllat Moragues.

El delegat de Govern ha subratllat la rapidesa i diligència amb la qual està actuant l’Executiu. “No han passat ni quatre mesos de les inundacions que patim i ja s’han pres tres resolucions per a destinar inversió molt important que va a permetre actuar en pràcticament tota la demarcació del Xúquer i del Segura”.

L’objectiu fonamental és actuar en tot el domini públic hidràulic com a les seues infraestructures associades. Per a açò, s’actuarà en canals, camins, embassaments, estacions d’aforament, xarxes de mesura; es recuperarà la capacitat hidràulica dels rius i afluents principals amb les actuacions necessàries en els embassaments afectats, l’adequació dels sistemes automàtics d’informació hidrològica i xarxa d’aforaments.

Moragues ha recordat que “no es tracta només de netejar els nostres llits i barrancs, alguna cosa fonamental per a prevenir riuades, sinó que també es van actuar en infraestructures hídriques com el Tajo-Segura o la presa del Castell de Guadalest de la qual depenen moltes persones, no solament per al reg sinó també per al proveïment humà”.

Reparació de danys del domini públic hidràulic
El Consell de Ministres ha pres avui raó de les obres per a la restauració i reparació dels danys ocasionats en el domini públic hidràulic, zones associades i marges, causats per les avingudes d’aigua extraordinàries i els forts temporals, de desembre de 2016 i gener de 2017, en l’àmbit de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per un import de fins a 7.345.000 euros.

El Govern va aprovar, el Reial decret-llei 2/2017, de 27 de gener, pel qual s’adopten mesures urgents per a pal·liar els danys causats pels últims temporals. En el marc del citat RD-Llei, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient va engegar els treballs a realitzar, agrupant les actuacions necessàries en vuit Lots, amb el seu pressupost benvolgut per cada Lot, per a la retirada de taps i la reparació dels danys del domini públic hidràulic, zones associades i marges, per un import de fins a 7.345.000 euros.

  • Lot 1: en les províncies de Castelló i València nord (600.000 euros)
  • Lot 2: en els rius Xúquer, Albaida i Clarià i llits associats província de València (1.875.000 euros)
  • Lot 3: en els rius Magre, Sallent i Cànyoles, i llits associats en la província de València (729.000 euros)
  • Lot 4: en els rius Serpis, Micena, Vernissa i Vaca en la província de València (731.000 euros)
  • Lot 5: actuacions per a la retirada de taps i la reparació dels danys en el domini públic hidràulic, zones associades i marges en la província d’Albacete (660.000 euros)
  • Lot 6: en els rius Serpis i Agres en la província d’Alacant (1.200.000 euros)
  • Lot 7: en el riu Girona, Gorgos i altres llits de la província d’Alacant (1.050.000 euros)
  • Lot 8: actuacions per a la reparació de danys en la xarxa d’estacions d’aforament en les províncies d’Alacant i València (500.000 euros)

Altres mesures en la demarcació del Xúquer
El passat 7 d’abril, el Consell de Ministres va prendre en consideració l’autorització del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient per a l’execució d’obres declarades d’emergència per a pal·liar els danys ocasionats pels temporals de pluja en l’àmbit de la Confederació del Xúquer, amb una inversió global que ascendeix a 12,2 milions d’euros.

El delegat de Govern ha assenyalat que una de les actuacions que s’està realitzant és en les proximitats de la presa del Castell de Guadalest (Alacant), que afecta als termes del Castell de Guadalest, Beniardà i Benimantell (Alacant).

“Es va invertir 300.000 euros per a restaurar aquesta infraestructura molt important per a la comarca de la Marina Baixa ja que és utilitzada tant per al reg, com per al proveïment dels municipis de la zona”, ha afirmat Moragues.

Actuacions en la demarcació del Segura
El passat 10 d’abril el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, a través de la Confederació Hidrogràfica del Segura, va assignar 23 milions d’euros amb l’objectiu de reparar i restaurar els danys que es van produir en les infraestructures del domini públic hidràulic de la conca del Segura durant els temporals de desembre i gener.

R.


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.