Una cadena d’hipermercats ven més car mitjans d’arròs per a gossos que el de les persones

Una cadena d’hipermercats ven més car mitjans d’arròs per a gossos que el de les persones
  • AVA-ASAJA també ha demanat a l’AICA que investigue a la cadena per venda a pèrdua i etiquetatge irregular de cítrics valencians

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) denuncia que la cadena de distribució Alcampo està venent l’arròs per a alimentar gossos més car que el destinat al consum humà, la qual cosa constitueix una nova mostra de les polítiques comercials irresponsables que duen a terme certes empreses, unes estratègies basades a distorsionar la lògica interna que hauria d’imperar en el funcionament dels mercats agraris i que a mitjà termini acaben per enfonsar les cotitzacions que perceben els productors.

En aquest cas concret, Alcampo ofereix en els seus lineals el quilo d’arròs comercialitzat sota la seua marca blanca entre 0,60 euros (categoria 1) i 0,63 euros (categoria extra), mentre que el preu del cereal emprat per a l’alimentació de mascotes canines –la qualitat de les quals és molt inferior en tots els aspectes a la qual presenta l’arròs per a consum humà– se situa en 0,70 €/kg (paquet de 5 quilos a 3,50 euros), és a dir, un 16% més car.

“Açò és el súmmum –afirma el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado– i és també una paradoxa perversa que serveix, almenys, per a il·lustrar en tota la seua dimensió la situació demencial que viu el mercat de l’alimentació. No té cap sentit que l’arròs per a gossos, de destrio i amb més impureses, siga més car que l’arròs de primera qualitat que mengem les persones. Estan enganyant a la gent i ja és hora que les autoritats amb competències en aquesta matèria prenguen cartes en l’assumpte i frenen aquests abusos tan flagrants que afecten de manera molt negativa tant als consumidors com als productors. No sé a què està esperant la Unió Europea per a engegar una Llei de Cadena Alimentària a nivell comunitari”.

Aquesta situació resulta encara més indignant si es pren en consideració que els arrossers valencians i de bona part d’Espanya estan rebent uns preus entorn de 0,28 €/kg que situa al cultiu en el límit de la rendibilitat. El sector arrosser s’està veient a més seriosament assetjat per l’increment del 65% que han experimentat les importacions d’arròs a la Unió Europea en set anys, aconseguint el rècord d’1,34 milions de tones en la campanya 2015/16, com a conseqüència del tractat ‘Tot menys armes’ subscrit amb Cambodja i Myanmar.

Precisament Alcampo, i tal com va denunciar fa uns dies AVA-ASAJA durant la seua assemblea general, està oferint taronges valencianes a un preu rebentat de 0,40 €/kg (malles de 5 quilos per 1,99 €/kg). L’organització agrària ha denunciat davant l’Agència d’Informació i Control Alimentària (AICA), òrgan depenent del Ministeri d’Agricultura, aquesta oferta que utilitza als cítrics com a producte reclam per si incorreguera en venda a pèrdua –vendre per sota dels costos que comporta col·locar el producte del camp al lineal del supermercat. Així mateix, AVA-ASAJA ha inclòs en aqueixa mateixa denúncia altres possibles irregularitats en matèria d’etiquetatge de la fruita.

A la vista d’aquesta situació, AVA-ASAJA reafirma que celebrarà una protesta contra Alcampo de manera imminent. “Considerem que ha arribat l’hora que els agricultors deixem palés el nostre malestar davant la falta d’escrúpols que mostren algunes empreses. És evident que ens sobren els motius”, va afirmar Cristóbal Aguado.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.