Les falleres de Cullera llancen missatges on reivindiquen respecte i diversitat en la Crida

Les falleres de Cullera llancen missatges on reivindiquen respecte i diversitat en la Crida

carrefour-cullera-gasolinera-3

  • Demanen que s’enderroquen murs i es construïsquen ponts durant un acte en el qual es celebrarà la declaració de la Unesco

La metxa de les falles va prendre el dissabte a Cullera. La ciutat va viure la segona Crida de la seua història, un acte organitzat pel consistori que va concentrar en la plaça d’Espanya i bona part del carrer del Riu més de 2.000 persones. La ciutat turística donà la benvinguda a les festes del foc del 2017, una celebració que per primera  vegada té lloc sota el paraigua de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

feb-2017-cullera-falles-crida-1Precisament, a este reconeixement va estar dedicat l’espectacle previ, un videomapping que es va projectar sobre la façana de la Casa Consistorial. Sota el fil conductor de la declaració de la Unesco, sobre el frontal del palauet municipal es projectaren imatges al·lusives al patrimoni material i immaterial que atresora Cullera.

No faltaren els efectes en 3D com el vaixell pirata arribant al Far, emulant al mític Dragut, o Jaume I vorejant el Castell, la fortalesa que no va poder conquistar amb les armes. A ritme de mascletà, en l’espectacle també va haver-hi espai per als actes més representatius de les Falles, com la Cremà o el lliurament de premis. Com a colofó, sobre la façana es van projectar les imatges de les falleres majors, falleres majors infantils, representants i presidents infantils de les 15 comissions de Cullera.

Posteriorment, fou el torn dels parlaments. Una a una, les falleres majors —o representants— apareixeren en la balconada central de la Casa Consistorial flanquejades per les seues homòlogues infantils i els presidents infantils. Intervingueren per ordre d’antiguitat, des de la més jove, el Bulevard, fins a la més antiga, la Bega.

Les falleres llançaren un missatge d’orgull per la declaració de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Però no solament va haver-hi espai per a l’autocomplaença. Les reivindicaciones solcaren la plaça amb missatges que reclamaren respecte i diversitat. Apel·lant a l’esperit faller, es va proclamar al món que no és moment de construir murs sinó de tendir ponts. No va faltar l’èmfasi en la defensa de la cultura i la llengua pròpies, ni tampoc la benvinguda de rigor a tots els visitants perquè gaudisquen de les festes valencianes per excel·lència.

La plaça va esclatar quan María Sapiña, la fallera major de la comissió degana, la Bega, va proclamar als quatre vents que «ja estem en falles!». Era el moment en el qual les falles 2017 començaven oficialment.

La guinda la va posar l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, qui simbòlicament va lliurar les claus de la ciutat als fallers. El regidor de Falles, Javier Cerveró, i la presidenta de la Junta Local Fallera, Loles García també es van dirigir als presents. L’acte conclogué amb la interpretació de l’himne de la Comunitat Valenciana mentre en la façana es projectava una gegantesca Reial Senyera.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.