Jornada de portes obertes per al dissabte al Molí de Monsalvà

Jornada de portes obertes per al dissabte al Molí de Monsalvà

La Mancomunitat de la Ribera Baixa i l’ajuntament de Polinyà del Xúquer et conviden a conéixer el Molí de Monsalvà, un edifici del segle XIV de gran valor històric i arquitectònic, després de la seua profunda rehabilitació a càrrec de 30 alumnes d’una escola-taller.

Dissabte 11, de De 17 a 20 hores de la vesprada, els alumnes i l’historiador Eduard J. Gay, acompanyaran als ciutadans que ho desitgen en una visita guiada pel molí y una explicació detallada dels treballs de recuperació d’este edifici, exemple d’arquitectura civil de l’edat mitjana, destinat a ocupar un lloc emblemàtic en el patrimoni de la comarca. Coneixer és estimar!

Un emblemàtic molí del segle XIV
El Molí de Monsalvà està situat al terme de Polinyà de Xúquer però molt prop d’on s’ajunta amb els de Corbera i Riola. Actualment es propietat de la Mancomunitat de la Ribera Baixa. En origen era de tipus hidràulic, es a dir mogut per la força de l’aigua; concretament per l’aigua de la Séquia dels Quatre Pobles que a la zona coneguem com Séquia del Rei. Després es va electrificar però manté l’estructura original.

Fou construït al segle XIV i fins la desamortització seria el molí de la Baronia de Corbera, formada pels actuals pobles de Corbera, Riola, Fortaleny, Polinyà i Benicull, a més d’un grapat d’alqueries de les que a dures penes queda testimoni. Va estar en funcionament fins als anys setanta. A la zona molta gent encara recorda anar a moldre arròs, dacsa i altres cereals.

L’any 2003 davant l’interés d’un grup de gent la Mancomunitat de la Ribera Baixa va comprar l’edifici i la parcel·la on està. Entre l’any 2005 i el 2007 va tindre lloc al molí una primera Escola Taller, organitzada pel Pater (Pacte Territorial per a l’Ocupació a la Ribera) que dugué a terme treballs de neteja, consolidació i jardineria, entre altres. Després quedà en l’oblit, llevat de visites organitzades per Ajuntaments pròxim com Polinyà, Corbera o l’organisme RiberaTurisme.

El dia 24 de juny fou l’acte cloenda d’un segon taller que durant sis mesos, del 30 de desembre al 29 de juny 15 alumnes-restauradors de fusta i 15 d’obra, dirigits per un equips de professors han estat treballant en la restauració- recuperació d’aquesta relíquia del segle XIV Aquesta jornada de portes obertes que s’organitza és una bona oportunitat per conéixer l’edifici i el treball fet. Més encara si tenim en compte que l’alumnat del taller faran de guies.

Mancomunitats / Pater

Consulta la invitació dels alumnes de l’escola taller al youtube

Web del Molí


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.